Spesiell spesialtransport

Det var en ganske særegen spesialtransport som 4. desember gikk fra Mariendal Bil i Ringsaker til Gardermoen, nærmere bestemt en F-104 Starfighter.

Publisert Sist oppdatert

Historien er ganske spesiell. Jagerflyet havnet hos Mariendal Bil for 12 år siden. Ifølge en av eierne av bilverkstedet, Morten Grorud, brukte SINTEF det utrangerte flyet til et forsøk hvor det ble simulert brannslukking i en hangar. Det ble nesten ikke synlige skader på flyet, men SINTEF hadde ikke lenger bruk for det. Groruds svært flyinteresserte far fikk det mot å hente det fra Trøndelag. Siden har det stått utenfor verkstedet og har nærmest vært en lokal attraksjon.

Nytt liv

Men nå skal flyet faktisk få et nytt liv. Det skal pusses opp og vil bli plassert på en sokkel ved inngangen til Forsvarets flysamling på Gardermoen. Flytypen var på vingene første gang i 1954, og her i landet ble den tatt i bruk i 1963. F-104 Starfighter ble erstattet av F-16 på 80-tallet.

Mortens Kranservice AS i Brumunddal lastet flyet på en brønnhenger fra Toten Transport AS på morgenene 4. desember, midt i et forrykende snøvær. På forhånd var vinger, neseparti og dropptanker avmontert. Med en lengde på nesten 17 meter og en vekt på seks tonn var spesialtransporten ikke spesielt imponerende, men mange E6-trafikanter sperret nok likevel opp øynene da flyet ble transportert til Gardermoen.