Feiring Bruk terper som Ronaldo

LØRENSKOG (AT.no): - Real Madrid må trene på smådetaljene de også for å være de beste i verden, sier daglig leder Trygve Ollendorff hos Feiring Bruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Feiring Bruk har kommet til erkjennelsen at de har satset for lite på kompetanseutvikling hos sine maskinførere. I slutten av oktober arrangerte de sin første kompetansedag.

Feiring Bruk produserer mye stein. Deres 10 anlegg og 16 mobile knuseverk i Østlands-området produserer hvert år 3,5 millioner tonn ferdigvarer. Over 100 maskiner sørger for produksjonen.

- Det er de gutta her som er vår førstelinje. Det er de som skaper verdiene og tjener pengene for oss, sier eier og daglig leder Trygve Ollendorff. Han er soleklar på at maskinførerne har vært forsømt.

Ideen til kompetansedagen var det sønnen Knut Harald og datteren Margrethe som fikk på vei hjem fra Catepillar i Malaga. Hjemme luftet de idéen for produksjonssjef Jo Gunnar Håkonsen. Han tente på idéen momentant.

Det var viktig for Feiring Bruk både å heve kompetansen og statusen til dem som jobber i første linje ute i steinbruddene -  være med å bevisstgjøre hvem som faktisk skaper verdiene. Tidligere skjedde mye av kompetansebyggingen ved at man så på naboen. Dermed plukket man opp mye, men lærte også noen unoter.

 

Hvor høyt lastemaskinen står, retningen på beltene, hvor høyt den løfter bommen, hvilken vei dumperen kommer inn. Alt har innvirkning.

Sammen med folk fra PON gikk Feiring Bruk i gang med å lage et undervisningsopplegg, et opplegg med både teori og praktiske øvelser ute i pukkverket.

Stort engasjement

- Det er morsomt å se engasjementet til gutta. Inne under teoridelen stilte de spørsmål og var engasjerte i diskusjonene. Så langt er konklusjonen svært vellykket, sier Håkonsen.

Han tror  økt involvering og eierskap i jobben bare har positive effekter. Planen er å gjøre kompetansedagen til et årlig arrangement. Denne gangen var det halvparten av maskinførerne som ble kurset. Til våren kommer siste halvpart.

Det er mange gode grunner til å satse på etterutdanning. For Feiring Bruk handler det om å få ned stressnivået hos hver enkelt. Det skal gi dem en bedre hverdag og gjøre det enda triveligere å være på jobb.

På sikt er troen at det gir både reduserte skader og uhell. Samtidig vi effektiviteten og produksjonen øke. For det er mange små detaljer som skiller de beste fra de nest beste.

Per Olav Listau (PON og til venstre), produksjonssjef Jo Gunnar Håkonsen og Egil Braathen fra PON var storfornøyd med engasjementet til maskinførerne som var på kurs.

PON-instruktører

Pon stilte med sine instruktører. Deres kunnskap både i forhold til bruk og utnyttelse av maskinene, sammen med erfaringer fra andre operatører, skal være med å gi et kunnskapsløft.

- Dette er helt i tråd med PONs strategi. Vi vil være mer enn en leverandør som bare har solgt maskinen. Derfor har vi etterhvert et samarbeid svært mange av våre kunder, sier Per Olav Listou i PON.

Først gjennomgikk Egil Braathen og hans kollegaer fra PON mye teori inne, før det bar løs på praktiske demonstrasjoner ute i steinbruddet.

Egil Braathen reiser land og strand rundt for å hjelpe maskinførere til en bedre hverdag, lage gode arbeidsrutiner og systemer som gir effektivitet sammen med minst mulig påkjenninger både for mann og maskin.

Viktig å planlegge

- Det er viktig å planlegge det oppdraget man skal løse. I tillegg må ikke maskinføreren fravike de tommelfingerreglene som finnes, sier Braathen. Riktigere bruk av maskinen gir mindre driftskostnader. En ytterligere bonus er lavere servicekostnader.

Også de ansatte mente opplæringen var viktig. – Dette er mer verdifullt enn man aner. Alle som er her, er motivert og involvert. Samtidig er dette kunnskap som må oppfriskes med jevne mellomrom, sier Edvard Skjervum. Han er avdelingsleder for de mobile knuseverkene hos Feiring i tillegg til Hadeland pukkverk.

Som Real Madrid

Han mener også at maskinførerne blir mer omtenksomme og strukturert etter en dag med påfyll som dette. Derfor er investeringen i en slik dag verdt hver krone.

- Vi har en fantastisk gjeng ansatt her hos oss. Det er det flotteste laget i verden som jeg er så heldig å få være sjef for, sier Trygve Ollendorff.

Han sammenligner med Real Madrid.

- De må trene på smådetaljene de også for å være de beste i verden, sier han.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS