St. Barbara passer på arbeiderne i Jobergtunnelen.
St. Barbara passer på arbeiderne i Jobergtunnelen.

Signe arbeidet…

Fredag 30. oktober kom tsjekkiske Metrostavs skytshelgen for fjellarbeid på plass ved tunnelinngangen til Jobergtunnelen riksvei 13 i Granvin kommune, Hordaland. En prest sørget for at arbeiderne ble velsignet.

Publisert Sist oppdatert

St. Barbara skal verne arbeidsfolket på anlegget, og bidra til at alt går som det skal. Tsjekkisk-eide Metrostav AS og norske Bertelsen & Garpestad AS samarbeider om tunnelbyggingen, etter å ha hatt laveste tilbud på pris.

Tradisjon

Siden middelalderen har St. Barbara vært skytshelgen for blant annet gruvearbeidere, og etter hvert er hun blitt viktig også for tunnelarbeidere.

- Siden vi nå setter i gang med et nytt tunnelprosjekt i Norge, vil vi markere oppstarten med en liten seremoni, sier Martin Suško i Metrostav.

Det samme gjorde Metrostav da de startet tunnelarbeider på Veitastrondsveien i Sogn og Fjordane.

Prest velsignet arbeiderne

Fredag 30. oktober var vegvesenansatte, entreprenør-ansatte og personer fra Øvre Granvin inviterte til seremoni.

Den ble gjennomført ved tunnelpåhogget på Seim, der statuetten av St. Barbara skulle plasseres inn i en nisje i portalveggen. En katolsk prest var med og velsignet arbeiderne.

- Prosjektledelsen og bygdefolket som var med syntes dette var en fin og verdig seremoni, sier Lars Andersen som er kontrollingeniør på prosjektet.

Presten snakket en del norsk, men mesteparten foregikk på tsjekkisk. Etter at han hadde plasert den lille statuen i nisjen, sette prosjektleder Ivan Pirsc inn blomster og stearinlys. Samlingen ble avsluttet med Fader Vår på begge språk.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS