Når hammeren jobber vippes skuffen opp ...
Når hammeren jobber vippes skuffen opp ...

Dagens dobbel

Monterte hammer og skuffe på samme stikke.

Publisert Sist oppdatert

Amerikaneren Corky Underwood var lei av å måtte bytte utstyr eller ha to maskiner tilgjengelig når han gravde og møtte på fjell, store steiner eller gammel betong i grunnen. Dermed fant han opp det han kaller «The Bayonet Breaker».

Ideen er enkel. Monter både en hammer og en skuffe på en og samme stikke. Samtidig.

- Vanlig praksis er å ha to maskiner. En med skuffe og en med hammer. Du har to førere, to forsikringer, to motorer som går og kaster bort penger som en galning, sier Underwood til Constructionjunkie.com.

Med en Bayonet Breaker kan i stedet én og samme fører bytte mellom hammer og skuffe bare ved å vri på en bryter. Hammeren brettes inntil stikka og er ute av veien mens skuffa jobber, og skuffa vippes oppover når hammeren jobber.

Ifølge Underwood reduserer systemet gravetiden på en vanlig jobb med rundt 20-25 prosent. Systemet skal være tilgjengelig for de fleste størrelser, fra små gravelastere og opp til maskiner på rundt 100 tonn.

Om dette er et system som vil fungere i norske forhold med hardt grunnfjell vites ikke, men vi antar at det kan bli solid slitasje på både fester og annet utstyr.

Nedenfor ser du et videoinnslag om The Bayonet Breaker: