Fra Prøysen til kunnskapssenter

I begynnelsen av oktober tas det nye service- og kunnskapssenteret for transport og anlegg i bruk i det gamle Prøysenhuset på Rudshøgda, midt i triangelet mellom mjøsbyene Hamar, Lillehammer og Gjøvik.

Publisert Sist oppdatert

Senteret skal huse regionkontoret for Norges Lastebileier-Forbund (NLF) i Hedmark og Oppland, Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) region Øst, Opplæringskontoret for transport og logistikk i Hedmark, MEFs opplæringskontor for anlegg og bergverk og den lokale avdelingen av trafikkopplæringsselskapet Transportkompetanse. I tillegg kommer lederen av Opplæringskontoret for transport og logistikk i Oslo og Akershus av praktiske årsaker (bopel i Brumunddal) til å ha kontordag der et par dager i uken. Alt i alt blir det samlet mye beslektet kompetanse på ett sted i innlandet.

Perfekt lokalisering

- Plasseringen er helt perfekt, sier Guttorm Tysnes, regionsjef i NLF i Hedmark og Oppland. – Senteret ligger så midt i Innlandet som det er mulig å komme, sentralt ved E6 og med gode parkeringsmuligheter, også for vogntog. Det siste er ikke minst viktig med tanke på sjåførmøter og etterutdanning av sjåfører som vil foregå her. Det er dessuten avsatt plass til 24-timers parkering for vogntog når E6 blir utbygd til firefelts motorvei.

Rundt åtte ansatte kommer til å ha sitt arbeid i det nye senteret, og flere kan de bli etter hvert. De får flunkende nye kontorer, fellesrom og møterom. I tillegg har senteret tilgang til Teskjekjerringteateret med auditoriet i det gamle Prøysenhuset. Her er det 150 sitteplasser i amfi og Tysnes ser store muligheter til bruk ved større møter, konferanser og til opplæring.

Det nye service- og kunnskapssenteret for transport og anlegg har også tilgang til auditoriet (Teskjekjerringteateret) i det gamle Prøysenhuset. – Det skal vi nok fylle ved visse anledninger, sier Guttorm Tysnes.
Det nye service- og kunnskapssenteret for transport og anlegg har også tilgang til auditoriet (Teskjekjerringteateret) i det gamle Prøysenhuset. – Det skal vi nok fylle ved visse anledninger, sier Guttorm Tysnes.

Ypperlig gjenbruk

Næringslivet knebler ikke kulturen, selv om noen kanskje kunne komme til å trekke den konklusjonen. Det opprinnelige Prøysenhuset på Rudshøgda, like i nærheten av Alf Prøysens barndomshjem, viste seg ikke å egne seg altfor godt som kulturhus i Prøysens ånd. Da forretningsmannen Arthur Buchardt, bosatt i Brumunddal, fikk vite at sentrale politikere ikke hadde lagt opp til noen feiring av 100-årsdagen for Alf Prøysens fødsel, ble han lettere forbannet og bestemte seg for sammen med samarbeidspartnere å gi Ringsaker kommune et nytt Prøysenhus. Det ble åpnet til Prøysenjubileet i fjor og ligger tettere ved Prøysens barndomshjem. Et nytt service- og kunnskapssenteret for transport og anlegg er nærmest en perfekt gjenbruk av det gamle Prøysenhuset.