Komatsu lassbærer med belter fra BAE Systems Hägglunds skal testes i Sverige fra august 2015.
Komatsu lassbærer med belter fra BAE Systems Hägglunds skal testes i Sverige fra august 2015.

- Denne kan kjøres hele året uten terrengskader

En ny type lassbærer med militær belteteknologi skal ifølge utviklerne kunne kjøres hele året. I tillegg skal den minske helkroppsvibrasjoner i forhold til dagens lassbærere.

Publisert Sist oppdatert

- Vi tror at denne typen beltedrevne kjøretøy kan være veldig skånsomme mot underlaget, sammenlignet med skogsmaskiner på hjul. Vårt mål er å minimere kjøreskadene på skogbunnen ved avvirkning, sier Björn Löfgren, prosjektleder på svenske Skogforsk.

Belteteknologien vil minske helkroppsvibrasjonene som føreren utsettes for og dermed gi et bedre førermiljø. De første teoretiske beregningene viser også at denne typen lassbærer «vil kunne øke avvirkningen med 15 prosent, når den er fullt utviklet».

- Dersom våre hypoteser stemmer, blir det mulig å avvirke trevirke i skogen hele året uten at det blir skader på grunn av stort marktrykk, sier Löfgren i en melding.

Teststart i sommer

Maskinen bygger på en Komatsu-lassbærer som er ytstyrt med belter fra BAE System Hägglunds' militære beltevogner. Målet er å teste konseptet. Erfaringene fra dette blir avgjørende for om det blir en videreutvikling av maskinprototypen eller om prosjektet legges på is.

- Vi er verdensledende på på belteløsninger for militære behov, og vi er veldig posotive til at vår utprøvde belteteknologi også skal brukes i sivile virksomheter, sier salgsansvarlig Niclas Lindberg hos BAE Systems Hägglunds i en pressemelding.

En prototype av maskinen skal være klar for tester august 2015. Forskere skal studere helkroppsvibrasjoner, marktrykk og hvordan maskinen fungerer i ulike typer terreng.

Satser 50 mill. kroner

- Skader på skogsbunnen er en stor utfordring i skogbruket. Vi satser på dette prosjektet for å løse problemet med en ny teknikk som eliminerer problemer istedenfor å måtte ha forbudsperioder og begrensninger i skogen, sier Herman Sundquist i Skogforsk.

Utviklingen av konseptet er en del av det svenske skogsbrukets strategiske satsing på produktivitet og bærekraftig skogsdrift. I løpet av fire år, 2014-2017, satses det 50 mill. svenske kroner på prosjektet som er et samarbeid mellom svenske Skogforsk, Komatsu Forest, BAE Systems Hägglunds og SCA Skog.