Den nye 40-tonneren MH3037 indikerer at Caterpillar nå tar opp kampen i materialhåndteringsmarkedet.
Den nye 40-tonneren MH3037 indikerer at Caterpillar nå tar opp kampen i materialhåndteringsmarkedet.

Cat tar opp kampen i materialhåndtering

MALAGA (AT.no): Caterpillar har sett seg lei på at Liebherr, Sennebogen og Fuchs nærmest har hatt monopol på leveranser av spesialmaskiner i tungvektsklassen til materialhåndtering. Nå kommer 40-tonneren Cat MH3037. Prototypen ble demonstrert i Malaga 3. mars.

Publisert Sist oppdatert

Maskinen blir satt i produksjon i sommer, og premieremaskinen skal være klar for levering 1. august. 40-tonneren som plusser på nok et tonn med grabb på stikka, blir den største i Caterpillars MH-serie for materialhåndtering.

Maskin for bilvrakhåndtering

– Da får vi en maskin som kan handtere bilvrak og metallkonstruksjoner hos skraphandlervirksomheter, lasting av skip i havner, sier Eddie Donald.

Stort steg oppover i vekt

Den nye hjulmaskinen er utviklet av Exodus Engineering på oppdrag fra Caterpillar og skal produseres i Larne i Nord-Irland.

Exodus har lang erfaring i utvikling av spesialmaskiner. Oppdraget fra Caterpillar var å strekke seg langt, ikke minst når det gjelder førerkomfort.

Patentert hytteløsning

Den spesielle og patenterte hyttekonstruksjonen senkes til bakkenivå, slik at føreren får enkelt og sikkert innsteg. Hytta kan heves til 5,5 meter, noe som tar 8 sekunder mens senking til bakkenivå tar 10 sekunder.

I den velutstyrte kabinen har føreren direkte utsyn til spissen av bommen også på monitoren, og all moderne teknologi inkludert dieselsparesystemer.

Hovedbommen er 8,8 meter, mens stikka kan leveres i lengder fra 5,8-7,2 meter. Maks. rekkevidde horisontalt er 15,9 meter og vertikalt 17,7 meter. Svinghastigheten på materialhåndteringsmaskinen er 7,6 o/min.

225 hesters-motoren

MH3037 er utstyrt med Cats C7,1 Acert Steg lV-motor som gir 168 kW (225 hk). Transporthastigheten er 20 km/h. Maskinen har lukket senter og elektro/hydrauliske spaker. Hovedpumpen gir 481 l/min og svingpumpen 129 l/min. En egen hydraulikk-krets kobles inn når maskinen bruker Caterpillars kraftige magnet i metallhånteringen.

Når det gjelder bom og stikke er side- og topplatene skåret ut i et stykke, og det er benyttet ekstra kraftige bolter i koblingene. 

Et kjempeprogram av nymaskiner

Den nye 40-tonns materialhånteringsmaskinen var kun en av mange nyheter fra Caterpillar i Malaga. Nymaskin-floraen omfattet store og små gravemaskiner, rendyrking av hybridgraveren, kompaktlastere, hjullastere, ny dozer og beltelaster og selvfølgelig nye hjullastere i M-serien.

Vi bringer fyldig rapport i Anlegg&Transports marsutgave.