Tidligere i høst gikk Magne Nærum AS konkurs. Selskapet som er bygget på restene, SN Entreprenør, fikk tildelt det gamle selskapets millionkontrakt uten anbudsrunde.
Tidligere i høst gikk Magne Nærum AS konkurs. Selskapet som er bygget på restene, SN Entreprenør, fikk tildelt det gamle selskapets millionkontrakt uten anbudsrunde.

Fikk millionkontrakt uten anbud

12 entreprenører protesterer mot at et nystartet firma fikk millionkontrakt rett i fanget fra Statens vegvesen.

Publisert Sist oppdatert

 

Magne Nærum AS hadde jobben med å bygge gang- og sykkelvei på Ålvundeid i Møre og Romsdal, en kontrakt som var verdt 23,56 millioner kroner. I høst 22 mister jobben etter konkurs etter at arbeidet var igangsatt. Dermed ble det full stans i arbeidet. 

Les også: 22 mister jobben etter konkurs

Fra restene av Magne Nærum AS oppsto så SN Entreprenør AS, med Magne Nærum som en av eierne. En annen av eierne er tidligere daglig leder i Magne Nærum AS, Gunnar Erik Walseth.

Uten anbudsrunde

Forrige uke inngikk så Statens vegvesen en direktekontrakt med SN Entreprenør om å overta jobben med gang- og sykkelveien på Ålvundeid uten at det var gjennomført noen anbudsrunde, skriver Tidens Krav

Det får konkurrerende entreprenørbedrifter til å rase. I et åpent brev til Statens vegvesen stiller 12 entreprenører en rekke kritiske spørsmål til Statens vegvesens håndtering av saken.

- Vi stiller oss undrende til at dere velger å gå vekk fra egne anbudsregler når det passer seg slik, og at dere velger å «belønne» en aktør som er gått konkurs og gjenoppstår i ny drakt, med en pangstart, skriver de 12 entreprenørene.

- Skuffende

De etterlyser en solid begrunnelse for hvorfor denne kontrakten ble tildelt uten anbudsrunde slik loven om offentlige anskaffelser krever.

- Vi kjenner Statens vegvesen som en ryddig byggherre med fokus på rutiner og forutsigbarhet. Derfor oppleves det veldig skuffende og noe lettvint når de fraviker etablerte rutiner og sender negative signaler ut til bransjen, heter det til slutt i brevet.

Statens vegvesen mener imidlertid at det var gode argumenter for å la SN Entreprenør AS overta jobben på Ålvundeid.

- Det er svært viktig for oss å få gang- og sykkelveien ferdig høsten 2015 og gi ungene trygg skolevei. Med ny konkurranse hadde det trolig ikke blitt åpning før våren 2016, sier leder av prosjektavdelinga i Region Midt, Ove Nesje, til Tidens Krav.

God samfunnsøkonomi

Han mener det må være anledning til å se på den samfunnsnyttige gevinsten fremfor anbudsretten i slike spesielle tilfeller.

- SN Entreprenør oppfyller dessuten kvalifikasjonskravene som ble stilt i anbudskonkurransen for prosjektet. Kvalifikasjonene og erfaringene til sentrale personer i firmaet, en viktig del av kravene. At firmaet ikke har erfaring eller referanser er derfor ikke riktig, avslutter Nesje.