Franzefoss pukk på Steinskogen i Bærum slik det så ut da filmen «Den 12. mann» ble spilt inn.
Franzefoss pukk på Steinskogen i Bærum slik det så ut da filmen «Den 12. mann» ble spilt inn.

«Nazister» hos Franzefoss

En scene i den norske kinofilmen «Den 12. mann», med handling fra den andre verdenskrigen, er spilt inn på Franzefoss' pukkverk på Steinskogen.

Publisert Sist oppdatert

25. desember har den stjernespekkede filmen «Den 12. mann» premiere på norske kinoer. Filmen er basert på den sanne historien om Jan Baalsruds flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Elleve motstandsmenn blir henrettet i filmen – en scene som er spilt inn på Franzefoss’ pukkverk på Steinskogen i Bærum.

- Regissør Harald Zwart ble helt i 100 da han så bilder fra pukkverket vårt. Han synes det var så fine kulisser, sier anleggssjef på Steinskogen, Knut Særen.

Crew og skuespillere

Scenen er spilt inn på det gamle pukkverket rett etter innkjøringen til anlegget. Franzefoss måtte skru av strømmen på anlegget, informere skuespillere og flimcrew om sikkerhetsrutinene og bygge massegrav til innspillingen. I tillegg ble et tårn med nazisymbol satt opp.

- En slik innspilling krever en del organisering, men det er utrolig artig og stort og ha bidratt til en slik film, sier Særen.

Thomas «Fingern» Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren Pettersen og Marie Blokhus er blant skuespillerne i filmen. Innspillingen foregikk i mars, og ekspeditør på Steinskogen, Hilde Hulbak, overvar hele innspillingen. Hun sørget for åpent hus og vafler til skuespillerne.

Henrettelses-scene om natten

- Det var ikke et sted det ikke var et menneske eller en bil, men jeg ble overrasket over logistikken og hvor hyggelige alle var, sier hun, og innrømmer at hun var litt «starstrucked».

Innspillingen foregikk fra kl. 14 på dagen til kl. 03.30 på natten. De siste scenene som ble spilt inn var da de elleve motstandsmennene ble skutt og drept.

- Det blir spesielt å se en sånn scene som er spilt inn på arbeidsplassen sin, men jeg gleder meg utrolig mye, sier hun.

Se traileren her!

Tidligere har Franzefoss’ pukkverk på Steinskogen blitt brukt til filmer som «Sammen for livet» og diverse reklamefilmer.