Maskinen som skal leveres til AF Offshore Decom på Nedre Vats vil bli utstyrt med en kraftig saks i stedet for forgraverskuffen på bildet.
Maskinen som skal leveres til AF Offshore Decom på Nedre Vats vil bli utstyrt med en kraftig saks i stedet for forgraverskuffen på bildet.

Største Liebherr i Norge

Liebherr-Norge har fått klarsignal for levering av sin hittil største maskin i Norge. Gruve-beltegraveren har betegnelsen Liebherr R 9150 XHD, og vil få en vekt nær 200 tonn.

Publisert Sist oppdatert

Liebherr-kjempen er bestilt av AF Offshore Decom på Nedre Vats. Med 16 måneders produksjonstid blir det levering først i april 2019.

Maskinen vil bli utstyrt med en 11,7 meters bom, og den tradisjonelle skuffen skal erstattes med en kraftig saks som veier 20 tonn og kan bære 10 tonn i kjeften. Type saks er ennå ikke valgt. Hytta på maskinen er stillbar i 35 graders vinkel.

Maskinen vil også bli utstyrt med en større undervogn enn på originalmodellen, og den får belteplater som er flate og har en bredde på 1050 mm (B11).

Når det gjelder bomkonstruksjonen er R 9150 XHD konstruert for å kunne klippe jern eller betong fra tiende etasje og ned til femte etasje uten å stille om bommen. Konstruksjonen vil ifølge Liebherr gjøre rivningen mer miljøvennlig.

Kraftkaren fra Liebherr er utstyrt med Liebherrs 12-sylindrede motor D9512 på 565 kW (757 hk) v/1800 o/min. Når den går med bakgraver- eller forgraver-skuffe tar den 8,3 kubikkmeter i jafset.