Vi følger arbeidere i Gruve 7 på Svalbard i en ny tv-serie på TV2 Zebra denne våren.
Vi følger arbeidere i Gruve 7 på Svalbard i en ny tv-serie på TV2 Zebra denne våren.

Gjengen i Gruve 7

Føler de blir lite verdsatt av storsamfunnet.

Publisert

Ved Longyearbyen på Svalbard ligger den siste norske kullgruven som fortsatt er i drift – Gruve 7. Denne gruva danner rammene for dokumentarserien «Kompani Spitsbergen» på TV2 Zebra.

I serien følger vi en sammensveiset gjeng gruvearbeidere. De har ulik bakgrunn, motivasjon, drømmer og utfordringer både i arbeidsdagen og i privatlivet. Hver av dem har en historie - en historie om hva som førte dem til Svalbard som gruvearbeidere.

Vi blir godt kjent med en liten gruppe mennesker, hvor det gode vennskapet og lojaliteten virkelig kan bety forskjellen på liv og død. Gruvearbeiderne deler sine hverdager, med hobbyer, eventyr, isbjørnfare, vennskap, kjærester og kjærlighetssorg. Promo kan du se her, eller nedenfor.

Vi møter Per (50) som er sjef for Gruve 7. Vel vitende om at kulldriften i Norge går en usikker fremtid i møte, forsøker Per å holde motivasjonen til sine arbeidere oppe.

Daniel (30) er fra Östersund og er halvt svensk og mosambikisk. Det var kjærligheten som bragte ham til Longyearbyen.

Dan (24) flyttet fra Nord-Trøndelag til Svalbard. Dan beskrives som en morsom og varm person – med et lidenskapelig forhold til fly.

Adrian (26), også kalt «grønnhjelmen» er ferskingen i gruvegjengen. Adrian er oppvokst på Svalbard, men har bodd i Drammen i mange år. Han forlot kjæresten i Drammen for spenningen som gruvearbeider, og vi får følge hans første tur inn i gruva.

Bent (46) er arbeidsleder i gruva. Han er oppvokst på Svalbard og mistet broren i en gruveulykke.

Jon Gunnar (56) er fra Haugesund og jobber som elektriker. På fritiden spiller han i et bluesband. Jon Gunnar er på vei tilbake til Svea-gruva som han i sin tid var med å bygge opp.

Marius (30) kommer fra Tromsø og er elektriker i Gruve 7, han er gruvas gledesspreder.

Kullet har vært fundamentet på Svalbard i 100 år, og gruvearbeiderne ble sett på som de store heltene.

Arbeiderne som kom hit var stolte over å bygge velferden til et lite norsk samfunn. Dagens gruvearbeidere fører denne arven videre, men føler ikke at jobben de gjør er like verdsatt av storsamfunnet nå. Hva skal gruvearbeiderne gjøre hvis kullgruvene stenger?

Kompani Spitsbergen har premiere tirsdag 27. februar kl. 22.00 på TV 2 Zebra, og skal vises hver tirsdag.