Madelen griller med Cat 323

Pon Equipment utfordret maskinføreren Madelen Andersson (20) til å håndtere biffgrilling fra førerhuset på en gravemaskin.

Publisert

Svenske Pon Equipment AB utfordret Madelen til å grille og lage en film om det (se over). De har også intervjuet henne.

Madelen «Madde» Andersson er 20 år. Hun har nylig avsluttet Maskinførerutdanning på ME-skolan i Dingle, Sverige, og jobber nå som gravemaskinfører for JA Entreprenad AB, i Mellerud, Sverige.

Hun elsker utfordringer og brenner for å vise at jenter også kan grave.

Her er intervjuet fra svenske Pons nettside:

- Hvordan har det seg at du ble maskinfører?

- Det virket som en morsom jobb. Faren min har holdt på med dette hele livet, så det ligger vel i blodet antar jeg. Først ville jeg ikke følge i pappas fotspor, men så ble det sånn likevel. Det er et mannsdominert yrke som jeg viser at jenter kan gjøre minst like bra. Det er kjempegøy å kjøre maskin. 

- Når satt du i en maskin første gang?

- For ett og et halvt år siden testet jeg pappas maskin. Da sa det pang og jeg falt for hele opplegget. Når utdanningen kom på banen tenkte jeg at det var en fin ting å ha. Men alt etter en uke, så kjente jeg at jeg var på rett sted. Dette var min fremtid.

Madde var ferdig utdannet til jul 2017 og startet hos JA Entreprenad AB i januar. Nå har hun jobbet et halvt år. Det var ikke vanskelig å få jobb for Madde, men det er ingen selvfølge å få jobb som fersk i faget.

- Mange bedrifter søker kun etter erfarne maskinførere. Men man våge å ta sjansen på de nye. Hvordan skal bransjen ellers kunne møte fremtiden, sier Madelen.

- Hvordan er det å være gravemaskinfører?

- Gøy og med variert arbeid på nye steder hele tiden. Man blir aldri ferdigutdannet , man kan alltid lære mer. Og å treffe mange nye mennesker er en bonus. Men det beste er at man får være mye ute. Det liker jeg.

- Hvordan ser du på utfordringer i jobben?

- Jeg liker det. Når jeg møter et problem i det daglige arbeidet, må jeg tenke ut en løsning på det. Det gjør at jeg hele tiden utvikles og blir flinkere.

- Vårt oppdrag til deg var å grille med Cat-maskinen. Hvordan var det?

- Morsomt og spennende, men ikke noe man gjør hver dag akkurat! Det var ganske vanskelig med en for meg ny maskin, og ekstremt mye presisjonskjøring som krevde stor forsiktighet. Flere burde utfordre seg selv og prøve noe nytt. det er morsomt og utviklende. Med litt fantasi, kan man gjøre ganske kule ting med maskinen.

- Hvordan er det å være i bransjen?

- Fint, men en utfordring å være jente. Vi er ikke så mange - hvorfor vet jeg faktisk ikke. Det er vel bare sånn at gutter «skal gjøre det», og at store maskiner ikke er noe for jenter...Jeg har fått høre fra eldre i bransjen at jeg ikke kunne bli maskinfører. Det er sånt som ligger i bakhodet. Men jeg ser det som en utfordring til å vise at jenter er like flinke.

- Hvilke andre interesser har du?

- Jeg er en hestejente, så jeg har tre hester hjemme nå som jeg rir og steller. Ellers fikser, styler og pimper jeg biler. Det er også en morsom utfordring, siden jeg er helt selvlært på det.