Vegvesenet avslører: Mange tar ukehvil i lastebilen

Statens vegvesen avslørte mange som sov og som samtidig syndet mot regelverket. De som ble avslørt slapp straff denne gangen...

Publisert

Det er forbudt for sjåfører å ta normal ukehvil i kjøretøyet.

Det ble fastslått i desember 2017 at kjøre-og hviletidsreglene gir et slik forbud. En normal ukehvil skal være minst 45 timer, og sjåføren skal ha minst en slik hvil i løpet av to uker.

- Visste ikke at det var ulovlig

Natt til mandag 29. oktober gjennomførte Statens vegvesen et forsøk med kontroll av om tungbilsjåfører er i bilen under ukehvil.

Denne gangen ble kontrollen gjort for å høste erfaringer, og det var bare sjåfører i Larvik, Porsgrunn og Kristiansand som ble kontrollert.

- Denne første kontrollen viser at det er et behov for slike kontroller. Kontrollen natt til mandag viste at ukehvil i kjøretøyet er utbredt. Det viste seg også at mange visste at normal ukehvil i kjøretøyene er ulovlig, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

- Regjeringen jobber for trafikksikkerhet, sunne konkurransevilkår og godt arbeidsmiljø for yrkessjåfører. Jeg er derfor glad for at Statens vegvesen nå har gjennomført et forsøk med kontroll for å hindre at tungbilsjåførertar ukehvilen i kjøretøyene, sier han videre.

Anmelder transportbedriften

Manglende krav til dokumentasjon gjør at kontrollmyndighetene må tenke nytt når det gjelder å avdekke brudd.

Derfor valgte Statens vegvesen ikke å anmelde noen av de mistenkte bruddene under denne første aksjonen.

Nå skal det jobbes videre med hvordan slike kontroller skal gjennomføres. Der det blir avdekket brudd, vil transportbedriften sjåføren er ansatt i bli anmeldt.