Den første Cat Z-Line er levert til kunde (Veidekke) fra Pon Equipment AS. Den har teksten «Jeg er elektrisk» på bommen. Bildet er tatt en av dagene før overleveringen ved Veidekkes hovedkontor på Skøyen i Oslo.
Den første Cat Z-Line er levert til kunde (Veidekke) fra Pon Equipment AS. Den har teksten «Jeg er elektrisk» på bommen. Bildet er tatt en av dagene før overleveringen ved Veidekkes hovedkontor på Skøyen i Oslo.

Verdens første Cat Z-Line-overlevering

Pon Equipment AS har sammen med Caterpillar utviklet verdens første oppladbare elektriske gravemaskin i «full størrelse» (26 tonn). Nå er den første levert.

Publisert

Etter omfattende testing med en prototype, er nå åtte maskiner i produksjon. Den aller første tas nå i bruk av Veidekke etter en høytidelig overlevering ved entreprenørens hovedkontor på Skøyen i Oslo tirsdag 29. januar klokken 9.30.

- I Veidekke har vi forpliktet oss til FNs togradersmål, og vi ønsker å redusere våre klimagass­utslipp og samtidig øke vår konkurransekraft. Maskinparken vår skal bidra, det er jo på de store og tunge maskinene det er størst miljøgevinster å hente. Denne nye gravemaskinen sparer alene 52 tonn CO2 i årlige utslipp, og vi får stadig flere elektriske anleggs­maskiner. I tillegg har vi rundt 100 elbiler på våre prosjekter, sier maskinsjef Knut Egge i Veidekke.

Den oppladbare batteridrevne Z-Line gravemaskinen er en ombygget Caterpillar 323F.

Dette er en allround beltemaskin til lasting av lastebiler, graving og planering på små og store anlegg. Den skal kunne brukes i 5-7 timer på en lading.

Les mer om elektriske gravemaskinene fra Pon Equipment AS her.

- Våre mekanikere har bygget om, tilpasset og testet i et drøyt år sammen med spesialister fra Caterpillar. Blant annet er motor, dieseltank, og en del utstyr erstattet med elektrisk motor, motor-controllere og heavy duty litium batterier. Underveis var vi så heldige å få med oss Veidekke på laget. At de var villige til å satse og ble med først, var viktig. Vi har hatt et tett og godt samarbeid i utviklingen av fremtidens maskin for anleggsplasser i de større byene og der krav om utslipp er strenge, sier administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment, i en pressemelding fra Veidekke.

- Det er ofte slik at praktisk erfaring med maskiner og anlegg er nøkkelen til de beste løsningene, og vi forsøker å ligge i forkant av utviklingen. Derfor er vi stolte over å være først ute med en slik gravemaskin og at vi dermed får være med på å flytte grenser, sier Knut Egge.

STILLING LEDIG: