KRANER: Den nye stålkvaliteten fra SSAB er særlig velegnet for blant annet kraner.
KRANER: Den nye stålkvaliteten fra SSAB er særlig velegnet for blant annet kraner.

Nytt stål til kraner og transport

STERKT OG BØYELIG: Den svenske stålprodusenten SSAB har tatt frem en forbedret stålkvalitet som blant annet egner seg for kraner og transportutstyr.

Publisert

Normalt skriver vi ikke mye om stålkvaliteter, men i dette tilfellet er det på sin plass.

Den nye stålkvaliteten fra SSAB har nemlig egenskaper som gjør den velegnet i kraner, tilhengere og annet utstyr hvor det er behov for gode sveiseegenskaper og bøyestyrke, gjerne i kombinasjon med lavere vekt.

Plus - sveiseskjøt like holdbar som stålet

SSAB har fra før en stålkvalitet som har betegnelsen Strenx 1000. Den nye har fått navnet Strenx 1000 Plus som angir en forbedring.

Strenx 1000 Plus er et varmvalset stål som produseres i platetykkelse fra 4,0 til 8,0 mm, i bredder opp til 1600 mm og lengder opp til 13.000 mm.

DATA: Tekniske data for den nye stålkvaliteten Strenx 1000 Plus.
DATA: Tekniske data for den nye stålkvaliteten Strenx 1000 Plus.

Den aller viktigste egenskapen til den nye stålkvaliteten er at den har særdeles gode sveiseegenskaper. Ofte er sveisen det svakeste punktet i en stålkonstruksjon. Det er ikke tilfelle med Strenx 1000 Plus, og SSAB hevder at en sveiseskjøt og det varmebehandlede området rundt har minimum samme holdbarhet som selve stålet.

Trenger ikke legge til noe ekstra

Dette innebærer at hvis man har valgt en bestemt platetykkelse til en konstruksjon, trenger man ikke legge til noe ekstra for å være sikker på at sveisen holder.

Da kan konstruksjoner med Strenx 1000 Plus som oftest lages noe lettere, og dette etterspørres i betydelig grad av kranprodusenter og påbyggere.

Ytterligere en fordel med Strenx 1000 Plus er meget god bøyestyrke. Dette er av avgjørende betydning for kraner med lang rekkevidde og rammene i lange semitrailere, for å nevne et par eksempler.

Den nye stålkvaliteten fra SSAB vil bli presentert i form av produkteksempler på selskapets stand under Bauma-messen i München, Tyskland, 8.-14. april.