Bilde fra politiets video, som de nå har fjernet fra sin Facebook-side.
Bilde fra politiets video, som de nå har fjernet fra sin Facebook-side.

Her kjører tippsemien av veien

Bremsene virket ikke, det gikk ikke an å koble ut giret eller stoppe motoren. Etter en time kjørte sjåføren av vogntoget, etter dialog med politiet, ut på en tilrettelagt åker.

Publisert

Mandag 20. mai oppdaget sjåføren på et 18 meter langt og 49 tonn tungt tippsemi-vogntog at bilen ikke lot seg stoppe. Den hadde låst seg i 50 km/t og gass, gir og tenning lot seg ikke styre. Kjøretøyet var da på vei nordover på E20 mellom Alingsås og Vårgårda i Sverige.

Lastebilen hadde drivstoff nok til å kjøre lenge før den gikk tom. Nord for Skara var det saktegående kø på grunn av veiarbeid. For at ikke vogntoget skulle dundre inn i køen, var det viktig å få stoppet det på en sikker måte før det kom dit.

Redningsaksjonen

Sjåføren kontaktet politiet.

Spikermatte ble vurdert som for risikabelt. Man trengte en åker der det ikke var grøft mellom veien og åkeren, slik at vogntoget ikke veltet ved avkjøringen.

Nord for Skara fant politiet en passende åker. Bonden ble kontaktet som raskt rykket ut og fylte opp grøfta med masser.

Det endte godt som videoen viser, takket være snarrådig innsats og samarbeid.

I løpet av aksjonen som varte litt over en time, samarbeidet politiet med blant annet bergingstjeneste, ambulanse, Trafikverket, länsstyrelsen (tilsvarer norsk fylke), lastebiltekniker, kanalselskapet for Göta kanal (for å stoppe bruåpninger). Og ikke minst den lokale bonden!

- For en helt, skriver politiet om bonden på sin Facebook-side (NB: Inlegget er fjernet av politiet).

Her finnes bilde (Aftonbladet) av vogntoget på jordet etter den nervepirrende turen.

Scania

Nå skal Transportstyrelsen sammen med produsenten, Scania, se på hva som kan ha forårsaket hendelsen med lastebilen, en Scania R450 fra 2015.

Man skal blant annet se på om dette er en feil som kan finnes på flere kjøretøy. Det kan også påvirke regelverket for selvkjørende biler, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS