HOLDER FOREDRAG: Tom Melbye, Normet.
HOLDER FOREDRAG: Tom Melbye, Normet.

Melbye fikk ærefullt oppdrag

Nordmannen Tom Melbye skal holde prestisjetungt foredrag på neste World Tunnel Congress (WTC) i Malaysia.

Publisert

Den tidligere Normet-presidenten er nemlig plukket ut til å holde det såkalte Muir Wood Lecture-innlegget på WTC som arrangeres 15.-21. mai 2020 i Kuala Lumpur.

- Dette er en stor ære for meg, og for norsk sprøytebetongteknologi, sier Melbye til AT.no

WTC er verdens viktigste fagkonferanse innen tunnelmiljøet, og å holde Muir Wood Lecture-foredraget er et prestisjetungt oppdrag å få. Én person med stor betydning i bransjen tildeles oppdraget til hver WTC-konferanse.

Sprøytebetong

Innlegget vil i stor grad handle om bruk av sprøytebetong, og tema på innlegget til Melbye blir «Wet-mix Sprayed Concrete: A Modern Support Method in Tunnelling and Mining».

Melbye er idag seniorkonsulent i Normet. Han kom til selskapet i 2007 etter en lang karriere i BASF Construction Chemicals. Melbye har tidligere være president i Normet Group og adm. direktør i Normet International. Han har også sittet i styret som leverandørenes representant i ITA (International Tunneling and Underground Space Association), organisasjonen som står bak WTC.

Lang fartstid

Med over 40 år i internasjonal tunnelbransje, har Melbye vært, og er fremdeles, en tung bidragsyter i utviklingen av sprøytebetong for sikring i tunnel. Den sprede oppstart for metoden stammer tilbake til 70-tallet. Forinjisering av fjellet for å tette det før boring/sprengning, er et annet nøkkelord som står Melbye nær.

I 2007 fikk Melbye «Gullfeiselen» på fjellsprengningskonferansen som arrangeres hver høst av Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF), og han var svært aktiv på WTC i 2014 da Norge var med i kampen om å få arrangere konferansen i Bergen i 2018. Norge vant arrangementet foran Frankrike og Nederland.