Salt - og sandsprederen IceStriker kan monteres på tilhenger.
Salt - og sandsprederen IceStriker kan monteres på tilhenger.

Finsk lettvekter

Hilltip har i mange år laget vintervedlikeholdsutstyr for pickuper. Deres siste spreder kan både monteres på lastebiler opp til 7,5 tonn og tilhengere.

Publisert

 Spredebredden er fra 1 til 8 meter, avhengig av hva slags strømateriale som brukes.

Sprederen IceStriker kan Frank Mäenpää tilby både i tilhengerversjon og opp til 2100 liter fast masse i tillegg til de mindre pickup-variantene.
Sprederen IceStriker kan Frank Mäenpää tilby både i tilhengerversjon og opp til 2100 liter fast masse i tillegg til de mindre pickup-variantene.

Elektrisk drift

Det spesielle med sprederen, er at det ikke er nødvendig med noen form for hydraulikk. Alt er elektrisk drevet, og den trekker bare 30 ampere i drift. Tilkoblingen mot bilen kan være med klemmer på batteriet eller Nato-kontakt.

Sprederen er laget i plast, og alle metalldeler er rustfrie. Matemekanismen i bunnen av sprederen er valgfritt mellom bånd eller skruedrev.

IceStriker kommer i størrelser helt fra 380 til 2100 liter. De minste er tiltenkt pickuper og UTV, mens de største er for mindre lastebiler. Alle kan leveres med kombinasjonen tørt materiale og væske. De største versjonene kan lastes opp til totalvekt på 3500 kg.

Lettvekter med GPS-styrt hastighetskontroll

Den største sprederen som kan leveres for bruk på tilhenger, har plass til 900 liter lake og 1600 liter tørt. Egenvekten på denne sprederen er bare 260 kg.

- To av de store fordelene med disse sprederne, er lav egenvekt sammen med at alt er elektrisk drevet, sier Frank Mäenpää fra den finske produsenten.

Også styreenheten til sprederen er liten og lett flyttbar. Den er montert på en brakett som kan tres ned mellom setene. Denne enheten har automatisk GPS-styrt hastighetskontroll som gir riktig mengde salt ut på veien uavhengig av fart, men det er også mulig å kjøre den i manuell modus.

Det er også mulig å bruke denne styringen sammen med HTrack. Dette er et sporingssystem som i tillegg til å gi oversikt over hvor utstyret befinner seg, også dokumenterer hvor og hvor mye det er strødd. Disse dataene fra sprederen kan eksporteres ut i PDF-format.

Norsk importør

Det er Vest Brøyteutstyr AS som importerer og selger Hilltip i Norge.

Selskapet holder til i Os i Hordaland og er leverandør av utstyr til brøyting, salting, strøing og kosting, samt høytrykksvaskere.