PREMIERE: Terje Vang (t.v) og prosjektleder Stig Hogstad viste TOR 15T50 på Felleskjøpets utstilling Bedre Landbruk 2019 i november.
PREMIERE: Terje Vang (t.v) og prosjektleder Stig Hogstad viste TOR 15T50 på Felleskjøpets utstilling Bedre Landbruk 2019 i november.

Ny norsk dumperhenger

Den har fått det velklingende, norske navnet TOR 15T50.

Publisert

Tor 15T50 er den første i en serie traktor- og dumperhengere som skal produseres for Felleskjøpet av det nyetablerte selskapet Norwegian Trailer Systems. Ambisjonen er å utvikle norskproduserte, høykvalitets dumper- og maskinhengere til landbruks- og entreprenørmarkedet.

- Det ligger solid samarbeid bak presentasjonen av første TOR 15T50. Konstruksjonstegningen er utviklet hos TN Vang, platene og stålet er knekt og produsert hos Duun og sammensetningen av hengeren er gjort hos Ritek, sier prosjektleder Stig Hogstad.

- Det er kun brukt kvalitetskomponenter og høyfast stål. Spesielt chassiset med sentermontert ramme er inspirert av Vangs løsninger. Hengeren er designet og bygd med basis i de nye EU-reglene og godkjent på alle plan, sier prosjektlederen.

Han har 16 års bakgrunn hos TN Vangs Mekaniske Verksted, men har i dag kontor hos Ritek.

Bytte av påbygg

TOR 15T50 er konstruert med tanke på bytte av påbygg. Foran hjulene er det bygd inn to verktøykasser med rustfri dør i konstruksjonen, og tre forskjellige påbygg kan benyttes: Volumkasse, transportflak og dumperkasse.

Hengeren har fått fjæring på draget, hydraulisk baklem og frontmontert tippsylinder som er godt beskyttet og servicevennlig. Det er Wabco bremser på alle hjul og BPW fjæret tandemaksler.

Dette er Norwegian Trailer Systems

Forberedelsene til selskapet har pågått en tid, og høsten 2019 kom den offisielle meldingen om etableringen av Norwegian Trailer Systems AS. På eiersiden står TN Vangs Mekaniske Verksted AS (etablert i 1948) og Duun Industrier (etablert i 1956) samt partnerne Ritek AS (etablert i 2003) og Svein Eggen Holding.

Alle produsentselskapene holder til i Trøndelag. TN Vangs er kjent som en rutinert produsent av tilhengere og bilpåbygg til spesial- og tungtransport, Duun Industrier leverer et bredt program av utstyr til traktorer i landbruket, gjødselpumper, propellomrørere, traktorskjær, sandstrøere, snøfresere og mer. Ritek som nylig har fått svensk eierskap, er et verksted for reparasjon av tyngre kjøretøy for private og for forsvaret i tillegg til industriservice.

Felleskjøpet er forhandler av de nye hengerne som skal utvikles i nært samarbeid med brukerne. Deretter skal TOR-hengerne testers grundig av bønder og entreprenører, før de går ut i salg.