Schenker på full fart inn i Norge med livsviktige korona-varer.

Grense-klar for livsviktig transport

EUs regler hindrer import av smittevernutstyr til Norge. Schenker tok grep.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Onsdag kveld kom den første traileren med 33 paller, fullastet med kritisk smittevernutstyr, over Svinesund.

Dermed er en meget dramatisk situasjon for hele helse-Norge løst, i alle fall foreløpig.

Blant annet kan UiO nå dele 200 vernebriller, 3000 munnbind, nesten 500 engangsbriller og mange tusen engangshansker, med sykehusene i regionen.

Helseindustrien jobber frenetisk sammen med høyeste politiske ledelse i Norge for at grensene igjen skal åpnes for smittevernprodukter så hurtig som overhodet mulig.

Endelig

– Nå kan sykehus i Norge som var i ferd med å tømmes, endelig få sine livsviktige produkter i en korona-krise, forteller salgs- og markedsdirektør Peter Stangeland i Schenker AS.

Han var tilstede på Svinesund onsdag kveld og så til at trailerne med utstyr som beskyttelsesbriller, munnbind, smittefrakker, engangshansker og Antibac kom av gårde på skikkelig vis.

Trailere med store forsendelser smittevernutstyr har i tre dager ikke sluppet over grensen til Norge.

Landets sykehus er i ferd med å gå tom for smittevern-utstyr, og forsendelsen av kritiske smittevernsutstyr har siden mandag morgen vært hindret i å kjøre over Svinesund.

EU-regler et hinder

Helseminister Bent Høie har bestilt store mengder medisinsk smittevernutstyr fra EU. EU-regler hindrer at de kan importeres til Norge, da det er eksportforbud på denne typen varer.

– Vi arbeider langs alle kanaler for å få inn smittevernutstyr fra andre land. Dette er høyt politisk prioritert. Det samarbeides på tvers mellom departementene og etatene for å presse på slik at vi får livsnødvendig utstyr inn til norsk helsevesen, sier helseministeren til NRK.

Ifølge Høye har svensk toll sendt melding til alle sine tollstasjoner om å slippe igjennom medisinsk utstyr til Norge til og med 19. mars.

– Det stemmer at en stor forsendelse av smittevernutstyr har stått på grensen til Norge en tid. Det er EUs eksportregler som hindrer varene i komme inn i landet, sier pressevakt Fredrik Tandberg i Tolletaten til NRK.

Norge er en del av EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, men likevel hindrer EUs eksportregler å transportere livsnødvendige varer over grensen.

Powered by Labrador CMS