Brenner biler til firmaer som ansetter utlendinger

De utenlandske lastebilsjåførene bankes opp.

Publisert

I Sør-Afrika har transportbedrifter de siste årene ansatt stadig flere sjåfører fra andre afrikanske land. Disse er billigere for bedriftene enn sørafrikanere. Dermed mister sørafrikanske sjåfører jobben.

Dette har fått det til å koke over for sjåførene, i et land som ikke er ukjent med grov vold.

De mange oppsagte sørafrikanske sjåførene har naturlig nok god oversikt over hvilke bedrifter som har sjåfører fra andre land bak rattet. Biler fra selskapene er «fritt vilt»: De stoppes og tennes på. De blir også stjålet og parkert på tvers av hovedveier slik at det blir trafikkork. Eller lasten blir tippet i veien.

De er tilfeller av vold mot de utenlandske sjåførene. I juli ble blant annet en sjåfør tatt ut av bilen, satt i knestående og fikk hodet klemt fast i lastebildøra.

Det er er også tresifret antall lastebilsjåfører som blir drept på jobb i Sør-Afrika hvert år; både utenlandske og sjåfører fra Sør-Afrika. Det er flere årsaker til drapene: Andre sjåfører med hevnmotiv, vinningskriminalitet med mer. En fellesnevner kan være at godene er skjevt fordelt i landet, det er stor forskjell på fattig og rik.