Daglig leder Trond Bjørkeng (t.v.) og maskinfører Tomas Rostad i Bjørkeng Anleggsdrift ved de ombygde maskinene.

Spesialbygget Cat gravemaskin og hjullaster for enhåndsbetjening

Med spesialtilpassede Cat anleggsmaskiner, kan Tomas Rostad (33) i Bjørkeng Anleggsdrift AS fortsatt jobbe som maskinfører.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Pon Equipment Tromsø har tilpasset en Cat 323 gravemaskin og Cat 950M hjullaster med enhåndsbetjening til Bjørkeng Anleggsdrift AS.

Oppdraget har omfattet spesialombygging av begge maskinene i samarbeid med Pon Equipments produktutviklingsavdeling i Oslo og SteelWrist.

Gravemaskinen og hjullasteren til Bjørkeng Anleggsdrift kan nå kjøres både på vanlig og enhåndsbetjening. Begge maskinene er tilpasset slik at Tomas Rostad kan kjøre maskinene kun med én hånd.

Enkelt å skifte redskaper

De nye tilpassede maskinene har gått i snaue 14 dager i skrivende stund, men til sommeren skal de også brukes med sommerutstyr.

Hjullasteren er tilpasset slik at den kan gå med brøyteutstyr om vinteren og med skuffe til lasting av grus om sommeren. Gravemaskinen kan brukes med skuffer, klyper, hammer og boretårn - både med vanlig og enhåndsbetjening.

Det er satt inn hurtigkoblingsfeste fra SteelWrist slik at det er enkelt å skifte redskaper, og at det går automatisk når man skifter utstyr.

Arbeidsulykke

Tomas er 33 år, og har jobbet i anleggsbransjen siden 2005. I januar 2012 jobbet Tomas som mekaniker på et knuseverk og mens han drev med vedlikeholdsarbeid, fikk han armen i klem i et transportbånd.

Det er lagt til to ekstra pedaler, en til bom og en til skuffa slik som vist på bildet på Cat 323 gravemaskinen. Når maskinen ikke er i kjøremodus så kan man veksle mellom vanlig og enhåndsbetjening ved å vri om nøkkelen som vist på bildet. Når rød lampe lyser kan man kjøre med enhåndsbetjeningen. Ved å trykke på den gule knappen får man belting ved å bruke rullene på spaken. I enhåndsbetjenings-modus kan man velge om man vil kjøre med beltene via fingerrullene eller bruke fotpedalene for å belte. På undersiden av joysticken, er det satt inn mulighet for å belte, svinge, tilt og rotasjon.

Ulykken endte med at Tomas måtte amputere armen omtrent midt på overarmen. Tomas fikk tilbud om omskolering etter ulykken, men han ønsket å fortsette i bransjen om det var mulig.

- Jeg var sykemeldt en stund, men arbeidsgiveren min den gangen hadde begynt å undersøke litt og vi fikk støtte av NAV og hjelpemiddelsentralen til å bygge om en gravemaskin med enhåndsbetjening den gang. Jeg er veldig glad for hjelpen jeg fikk fra Hjelpemiddelsentralen sånn at ikke firmaet skulle bli belastet siden dette er kostbart. Men da hjelpemiddelsentralen så at dette var noe som kunne fungere, var de veldig hjelpsomme. Det var for vanskelig å fortsette som mekaniker etter ulykken, så da jobbet jeg der og kjørte en Case 250 gravemaskin med enhåndsbetjening i åtte år, sier Tomas.

Satser på lokal ansettelse, og ungdom som vil jobbe

Da Tomas Rostad flyttet hjem til Øverbygd etter å ha jobbet i Tromsø i tolv år, henvendte han seg til Trond Bjørkeng, daglig leder i Bjørkeng Anleggsdrift for å høre om det var mulig å få jobb.

Trond var på utkikk etter en fast fører til Cat 323-en som Bjørkeng hadde hatt ett års tid. Nav og Hjelpemiddelsentralen dekket omkostningene for ombyggingen.

- For meg er det viktig å satse på lokal ansettelse, og på lokal ungdom som vil jobbe. De blir som regel værende, sier Trond Bjørkeng.

Venstre joystick i hjullasteren er utstyrt med knapper øverst for å gire opp og ned og til lydhorn, vippebryter for å styre klappvinge til skjær, og knapper nederst for å kjøre begge klappvingene på skjæret samtidig. På undersiden av joysticken er det vippebryter for fremover/revers/nøytral, løft og senk og 3. funksjon. Hjullastere er på samme måte som gravemaskinen utstyrt med egen nøkkelbryter for enhåndsbetjeningen.

- Tomas er fra bygda, og ville flytte hjem. Det er ikke så mye graving her oppe på grunn av tele. Så vi fikk bygget om to maskiner, siden det er så mye brøyting. Dermed er det nok jobb til Tomas hele året.

De er fem ansatte i Bjørkeng Anleggsdrift per i dag.

- Vi bor jo i ødemarken, så da må vi ha litt av hvert av maskiner. Vi har vel 10-15 maskiner i dag, alt fra 2-30 tonns gravere og noen hjullastere og lastebiler, sier Trond.

Ny arbeidshverdag og utfordringer

- For meg i min hverdag har det mye å si at jeg fortsatt kan kjøre maskin og fortsette i bransjen jeg har lyst til å jobbe i, og slippe å omskolere meg. Jeg har ikke kjørt hjullaster siden før ulykken, så det blir en tilvenning. Men det blir som ungene som spiller Playstation - det sitter i fingrene! Jeg synes det er gøy å få kjøre begge maskinene, men jeg foretrekker hjullasteren, da dette er helt nytt og denne synes jeg ble så bra tilrettelagt. Jeg ble som en liten unge da den var klar, og gleder meg veldig til snøen kommer, sier Tomas.

På bildet fra venstre: Bjørn Staabo Eeg og Håkon Lonkemoen fra Pon Equipments produktutviklingsavdeling, og Tomas Rostad og Trond Bjørkeng i Bjørkeng Anleggsdrift.

- Vi er veldig fornøyde med resultatet på dette spesialoppdraget, og for at sjåfør Tomas fortsatt kan utføre arbeidet sitt og bli værende i bransjen. Dette har vært et spennende prosjekt fra vår side, og vi er glade for at Hjelpemiddelsentralen ser verdien i det å tilrettelegge anleggsmaskiner på denne måten, sier Kjell Kaldfarnes, regionleder for Pon Equipment i Tromsø.

Powered by Labrador CMS