Fra venstre: Bjørn Tveter (eier 35%, grunnlegger), Jarl-Erik Nyseth (eier 20%, Markeds og driftsansvarlig), Øyvind Tveter (grunnlegger som har solgt seg ut), Thor Olav Tveter (eier 16%, prosjektleder), Pål Lund (eier 24 %, arbeidende styreformann) og Per Anders Lund (eier 5%, daglig leder) i Tveter & Lund.

Bjørn & Øyvind Tveter AS blir Tveter & Lund AS

Med en ordrereserve på 180 millioner de neste to årene, blir tradisjonsrike Bjørn & Øyvind Tveter AS nå erstattet av Tveter & Lund AS.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Og mens Øyvind Tveter har takket for seg i firmaet han sammen med broren Bjørn etablerte for over 40 år siden, er familien Lund for lengst på plass i førersetet.

Med Pål Lund som arbeidende styreformann og storebror Per Anders som daglig leder, er det nå Tveter & Lund AS som teller.

Tid for endring

Forandringen er ikke bare nytt navn, logoer i sterke farger på biler, maskiner, jakker og T-skjorter: Det er også skjerpede strategiplaner og offensiv satsing i Vestfold og Telemark som nå gjelder.

- Dette har jeg kjempetro på. Da jeg flyttet hjem til Tjølling etter at jeg solgte meg ut av Steen & Lund, var jeg på utkikk etter et solid og ryddig firma uten slitsom historie å dra med seg, og det fant jeg i min egen hjembygd. Bjørn og Øyvind Tveter, både firmaet som sådan og menneskene bak, er bunnsolide. Dog drevet på en traust måte, som en liten håndverksbedrift. Nå skal vi opp en klasse, sier Pål Lund, som tok over Øyvind Tveters aksjepost for ett år siden.

Han er klar i sine meldinger, mannen som i sin tid var med på å starte og bygge opp landets ledende anleggsgartnerfirma, Steen & Lund.

Den tidligere håndballkeeperen er på mange måte den rake motsetningen til de jordnære skøyteløpergigantene i Tveter-familien. Mens Tveter-karene gjerne har likt å gå litt stille i dørene og gjør jobben sin som maskinentreprenører, vet Pål Lund verdien av å fortelle til verden at de er gode, og at de hele tiden vil bli bedre. Sammen mener de å kunne bygge noe nytt og spennende.

- Vi kom til et punkt der vi skjønte at vi måtte utvikle oss inn i en ny tid, og at vi trengte noe nytt inn i ledelsen og på eiersiden. Det ble Pål, og det er jeg veldig glad for. Vi trengte det. Nå blir det på mange måter en ny generasjon som tar over. Øyvind har gitt seg, jeg blir med en stund til, men alderen er jo der. Tor Olav blir Tveters mann i den nye ledelsen, og sammen med Pål og Per Anders har jeg stor tro på at de tar oss med inn i ei tid der miljøaspektet blir stadig viktigere, slår Bjørn Tveter fast, og bakkes opp av sønnen Thor Olav.

Ny og offensiv strategi

Med på laget videre blir også Jarl-Erik Nyseth, solid medspiller og medeier gjennom mange år i firmaet.

- Jeg har særlig tro på det strategiarbeidet som nå gjennomføres. Vi har visst hva vi har gjort hele tiden og vært gode fagfolk, men det har vært mer «fra-uke-til-uke»-tenkning enn langsiktige strategier og bevisste valg grunnfestet i en vedtatt strategi. Det får vi nå og det er bra, sier Nyseth, som er markedssjef i det nye selskapet.

Den grønne tråden

Selv om ting er gjort på forskjellige måter tidligere, og utgangspunktet har vært annerledes for en høyt profilert anleggsgartner, som hele tiden har sagt han skal være best og på topp, og en maskinentreprenør som har tenkt mest på å gjøre en bunnsolid jobb langs veier og grøfter, er det enighet om at klima og miljø må vektes stadig mer.

- Det er ingen vei utenom. Kravene fra oppdragsgiverne blir stadig skjerpet i takt med hva myndighetene kommer med av lover og regler. Vi må rett og slett bli mer elektriske, slår Bjørn fast.

- Jeg er i grunn litt overrasket over hvor mye det snakkes om miljø og grønne løsninger, i forhold til hvor lite som egentlig blir gjort. Bransjen, også store aktører, er fortsatt der at det prates mer enn det gjøres, påpeker Pål Lund.

- Men hvordan er det med Tveter & Lund? Er det mer enn prat, fine ord og strategier for dere?

- Vi er langt fra i mål. Dette er ikke gjort over natta, men vi er i gang. Når vi nå bytter ut mange av firmaets biler, er det kun elbiler som gjelder. Der vi kan bytte håndverktøy fra bensindrevet til elektrisk så gjør vi det. Kildesortering er et annet område der vi stadig blir bedre, og vi leter mer og mer etter kortreiste løsninger når ting kjøpes inn. Heller stein fra lokale Rocks of Norway enn importert fra Kina, sier Pål Lund.

- Ennå har vi ingen el-graver, men det kommer før eller siden. Det er jo også en økonomisk side her som vi må ta hensyn til. I dag koster en el-graver dobbelt så mye som en vanlig, og det er klart det betyr noe, sier Per Anders Lund, økonomen i det nye laget.

Firmaet var også et av de første i sin bransje som ble Miljøsertifisert i Larvik kommune.

Folkene er viktigst

Det er rundt 50 ansatte som blir med inn i Tveter & Lund, som er operative fra 1. januar 2021. Tar man med Anleggsgartner Øst AS, som også er en del av Tveter og Lund Gruppen, er tallet 60.

Bjørn Tveter, største eier i det nye selskapet, har aldri vært mest opptatt av å være størst og vokse for enhver pris.

- For meg har det vært viktig å skape gode arbeidsplasser for folkene våre. Vi har aldri dratt for langt unna med jobbene, folk skal kunne reise hjem etter endt arbeidsdag. Jeg tror vi har skapt et godt arbeidsmiljø og mange har vært med lenge. I disse koronatidene savner jeg å samle alle sammen, poengterer Bjørn.

- Vekst er ikke noe mål i seg selv, men får vi jobber og gjør de godt, så blir det en følge av det vi gjør, legger Lund til.

Uten de rette folkene på laget, er imidlertid strategier verdiløse. Derfor gjennomsyres også tankegangen i Tveter & Lund av både å rekruttere de beste og skolere alle som allerede er på plass.

Det er ingen hemmelighet at det er kamp om de beste folkene i bransjen. Både til å lede anleggene, til å utføre de mange oppgavene som må gjøres i maskiner og grunnarbeidere med føttene på bakken.

- Derfor må det bli kult og stats å jobbe hos oss. Vi må bygge opp en solid stab, og da er det godt å ha med seg «gamlekarane» som har bygget opp et godt navn og som vet å ta vare på sine. I dag ser vi at de som tar fagutdanning nærmest er klare for jobber før utdannelsen er over. Da må det jobbes aktivt på et tidlig stadium for å få inn gode folk, og det skal vi gjøre, sier Pål Lund.

Et tøft lokalmarked

Larvik og Vestfold er et marked der mye skjer, men også der det er mange som kjemper om jobbene. En trend er at jobbene stadig blir større, ikke minst fra det offentlige. Det gjelder å vinne de store anbudene som går over flere år.

Det er stor forskjell fra den gang Tveter-familien startet opp på 70-tallet og de fleste oppdragsgiverne var bønder som skulle ha utført en jobb, til dagens situasjon der særlig kommunene legger jobber over flere år ut på anbud, som det firmaet nå har med Porsgrunn kommune.

Nå er snart tiden forbi der biler og maskiner med Bjørn & Øyvind Tveters dempede hvite og blå logo er å se. Derimot vil Tveter & Lund lyse med grønne og oransje bokstaver på svart bakgrunn. «Kvalitet og stolthet» er det nye slagordet.

Powered by Labrador CMS