JUBILUMSMASKINEN: Beitostølen Maskin og Transports ansatte og gjester foran Komatsu nr. 20 til 20-årsjubilanten i sommer. Foto: Bjørn E. Eriksen

Beitostølen Maskin og Transport med feiring til tre ganger 20 i stil

BEITOSTØLEN: Jubileumsmarkering og ferieavslutning med grillkoteletter, pølser, salater og selvvalgt øl eller mineralvann hentet rett fra «naturkjøleskapet», en tilkjørt snøhaug fra høyfjellet og plassert rett utenfor verkstedhallen.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

GRILLMESTRE: Dag Bråthen (t.v) og kollega Roy Mathisen hos Hesselberg Maskin var maskinleverandører og grillmestere på jubileumsarrangementet. I bakgrunnen et gedigent «kjøleskap», hentet direkte fra fjellet, til nedkjøling av drikke. Foto: Bjørn E. Eriksen

Stemningen var på topp blant både ansatte og gjester, benket rundt langbordene i verkstedet til Beitostølen Maskin og Transport AS, da idyllen ble brutt. Signalhornet fra en lastebil som kom sigende rundt verkstedhjørnet, varslet at noe var på gang. Folk strømmet ut.

Jubileumsmaskinen

Der ble de møtt av 20-års jubileumsgaven Beitostølen Maskin og Transport hadde spandert på seg selv. På hengeren til kollegafirmaet Beitostølen Anlegg AS sto det en ny Komatsu PC290LC-11 beltegraver på 31 tonn. Så lenge Komatsu-graveren blir i bruk, vil den spesiallagde 20-årslogoen på siden minne alle om at dette er firmaets jubileumsmaskin.

- Sammen med selger Dag Bråthen hos Hesselberg Maskin måtte vi jo finne på noe ekstra ved markeringen av 20 års drift. Han organiserte det slik at maskinen kom inn på tomta midt under feiringen, sier daglig leder Bjørn Erik Evensen (23). Sammen med søsteren May Helene (24) som styrer økonomien, ble det gitt klarsignal for nyanskaffelsen.

Trippel-20 markeringen

FAMILIEN: Sønnen Bjørn Eirik Evensen (f.v.) er daglig leder. Videre står søster Silje Christina, senior og gründer Sigbjørn Evensen, søster Mai Helene og bror Håkon André Evensen. Foto: Bjørn E. Eriksen

Tallet 20 går igjen når det gjelder Beitostølen Maskin og Transport. Eier er Sigbjørn Evensen, og etter at han startet opp for 20 år siden har han hatt et tett samarbeid med Dag Bråthen og Hesselberg Maskin.

- Dette er faktisk Komatsu-maskin nummer 20 vi får, og samtlige 20 er det Dag Bråthen som har solgt oss. Det er faktisk et trippel 20-jubileum vi markerer her. Kvalitet, god oppfølging og nær kontakt er viktige elementer, men minst like viktig er det at Hesselberg har servicemann Geir Atle Kjørli med servicebil stasjonert like ved oss. Skjer det noe er han raskt på plass, sier Evensen.

Solid bakgrunn

Evensen har solid erfaring fra anleggsbransjen etter at han startet med å kjøre en Ford traktor 16 år gammel. Deretter ble det en Hydrema traktorgraver, og i 1985 en 8-tonns Schaeff på belter. Dette var en 82-modell som hadde gått under 1000 timer og som Evensen gir god kritikk.

SPESIALLOGO: Ingen tvil om at 20-tallet er sentralt. Foto: Bjørn E. Eriksen

Han har erfaring med entreprenørdrift helt fra 1982, blant annet i Bragerhaug & Beitostølen. Dagens selskap, Beitostølen Maskin og Transport AS, ble som nevnt startet opp fra 2001 og etablert som AS i 2003.

Evensen er nå styreformann i selskapet hvor neste generasjon har overtatt ledelsen. – Det ble etter hvert så mye papirer og telefoner at det var riktig å slippe yngre garde til. Da er det bedre å kjøre maskin, sier han.

Sønnen Bjørn Eirik Evensen overtok som daglig leder i 2020, og søsteren Mai Helene (24) styrer økonomien gjennom Kveto Holding AS. Sønnen Håkon André (18) er i gang med fagutdanning og yngste datter Silje Christina (16) går på skole.

Hyttebygging og veiarbeid

Evensen legger ikke skjul på at hyttebygging med utgraving av tomter, bygging av veier, vedlikehold og brøyting har hatt utrolig stor betydning for firmaets utvikling.

- I 1981 var det 150 hytter i Beitostølen-området, i dag er det nærmere 2000 og de er ikke kommet av seg selv, sier han med et lite glis. Maskin- og utstyrsparken vår er bygd opp med tanke på å betjene nærmarkedet. Beltegravere har vi flest av, og i størrelse går maskinene fra 2-43 tonn. Vi har selvfølgelig også hjullastere, og et godt utvalg av Valtra traktorer med hengere og snøryddingsutstyr. Folk skal få hjelp når de ber om det, og maskinparken er bygd opp med dette som mål, sier Evensen.

Da raset gikk

Noen uker etter trippel-20 feiringen fikk jubileums-Komatsu’n virkelig prøvd seg. Presis Vegdrift ringte og trengte ryddehjelp. Meldingen var at det hadde gått ras ved Vangsmjøse og at E16 var stengt ved Øie i Valdres.

RAS: Jubileumsmaskinen i gang med opprydding av jord- og steinraset som stengte riksveien. Foto: Bjørn E. Eriksen

– Vi fikk hentet ut vår nye Komatsu fra graving av hyttetomt og fraktet den sammen med en Komatsu beltemaskin og en Doosan hjullaster til rasområdet. Etter et kraftig regnvær hadde det gått to stein- og jordras ca. 300 meter fra hverandre, forteller Bjørn Eirik Evensen.

Fast fører på jubileumsgraveren, veteranen Per Jørgen Kvaale, var på ferie slik at Evensen selv måtte overta førersetet. – Når noe slikt skjer er det bare å kaste seg rundt og steppe inn. Selv om jeg var litt nervøs med ukjent maskin, gikk det bra.

Rasmassene hadde tatt med seg autovernet, stengt en gårdsvei og riksveien på flere steder. Ved oppryddingen ble massene deponert sikkert ved siden av veien slik at trafikken kunne komme igang igjen.

- Etter ryddingen er jubileumsmaskinen igjen tilbake på hyttetomta, og også de øvrige maskinene som mine kollegaer kjørte, er tatt hjem, sier Evensen.

Powered by Labrador CMS