Franzefoss og Noah går sammen om å etablere massehåndtering med gjenvinnningsløsninger - et jordvaskeanlegg - på Bondkall i Oslo. Her står bærekraft- og utviklingssjef i Franzefoss, Gaute Markussen, og prosjektsjef i Noah, Kari Røseth, ved det eksisterende anlegget.

Etablerer jordvaske-anlegg i Oslo

Samarbeid mellom Franzefoss og Noah AS. Skal ta imot forurensede overskuddsmasser i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Behovet for god håndtering og gjenvinning av overskuddsmasser fra byggeprosjekter er stadig økende. Nå inngår massedeponi- og gjenvinningsselskapet Noah AS og Franzefoss et samarbeid med intensjon om å etablere et fullskala gjenvinningsanlegg, et såkalt jordvaskeanlegg, i Franzefoss’ pukkverk på Bondkall i Oslo.

- I dag må forurensede overskuddsmasser transporteres mange mil ut av byen for å behandles eller deponeres. Klimaavtrykket og trafikkbelastningen knyttet til denne massetransporten har lenge vært på dagsordenen hos myndighetene, skriver de i en pressemelding.

- Et gjenvinningsanlegg for overskuddsmasser på Bondkall, vil ligge så nært markedet at transportbehovet, og dermed det miljømessige fotavtrykket, bedres betraktelig. I tillegg får vi resirkulert pukkfraksjoner til nye produkter. Dette reduserer bruken av jomfruelige masser fra det eksisterende steinbruddet. Dette er vinn – vinn på alle måter, sier prosjektsjef i Noah, Kari Røseth.

Etableringen er i tråd med Oslo kommunes målsetting om bærekraftig håndtering av masser innenfor egne bygrenser.

- Noah og Franzefoss har til sammen et svært solid fundament av kompetanse, erfaring og utstyr som gjør at vi kan levere markedets beste løsning for de lokale byggeprosjektene i og rundt hovedstaden, sier Gaute Markussen, bærekraft- og utviklingssjef i Franzefoss.

Byggeprosjekter er det mange av i Oslo-området. Det kan også bli aktuelt å ta imot lettere forurensede masser fra grunnarbeider for byggeprosjekter, masseutskifting og lignende i Oslo.

- Med kort transportavstand til markedet er det mulig å benytte utslippsfri transport. Dette kan bli fremtidens klimanøytrale løsning i Oslo, sier Markussen.

Om prosjektet og om selskapene

  • Franzefoss har et eksisterende pukkverk og massemottak på Bondkall ved Gjelleråsen. Anlegget utgjør i dag ca. 165 mål, og tar imot stein, restbetong og asfalt, samt driver uttak av stein. I tillegg tas det inn ferdig kompost og torv til jordproduksjon etter behov.
  • Sammen med Noah planlegger Franzefoss å utvide denne gjenvinningsvirksomheten både i omfang og fraksjoner, blant annet ved å anlegge et gjenvinningsanlegg for overskuddsmasser.
  • Kort om selskapene

Franzefoss AS leverer løsninger for avfall og gjenvinning, pukk og grus gjennom datterselskapene Franzefoss Gjenvinning AS og Franzefoss Pukk AS. I tillegg driver selskapet eiendomsforvaltning gjennom Franzefoss Utvikling AS og Franzefossbyen AS. Konsernet har ca. 480 ansatte fordelt på 32 anlegg i Norge.

Noah AS har som kjerneoppgave å ta imot, behandle og forsvarlig lagre uorganiske overskuddsmasser med ulik forurensingsgrad. Noah jobber med å utvikle nye gjenvinningsløsninger for massene selskapet tar imot. I dag benyttes massene som byggemateriale for å rehabilitere/reetablere landskap.

Powered by Labrador CMS