I år skal dammene i Øvre Vikvatn og Øvre Skjærlivatn rehabiliteres, mens dammene i Nedre Skjærlivatn rehabiliteres neste år.

Får kjøre beltegående gravemaskiner mellom dammer

Trønderenergi tar i bruk beltetrasé mellom dammer i Øvre Skjærlivatn i Trøndelag for å redusere anleggstiden.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

NVE har godkjent endring av detaljplan for miljø og landskap for rehabilitering av dammer i Øvre Skjærlivatn i Åfjord kommune, etter søknad fra Trønderenergi.

Muligheten for å kjøre beltegående gravemaskin mellom dammene, i tillegg til helikopter, gir mer fleksibilitet ved gjennomføring av anleggsarbeidet.

- Hensikten med å bruke beltekjøretøy, er å redusere anleggstiden. Vi unngår da den tidkrevende jobben med å montere og demontere gravemaskiner flere ganger for transport med helikopter, samt at anleggsarbeidet kan gjennomføres mer effektivt med enklere tilgang på gravemaskin, sier miljørådgiver Harald Holm i Trønderenergi.

To sesonger

I tillegg vil endringen gi andre positive effekter: For reindriften vil kortere anleggstid være en fordel fordi en del rein bruker dette område på senhøsten. Tidligere gjennomføring vil bidra til at kvaliteten på støpearbeidet blir best mulig.

Fleksibel tilgang på gravemaskin gir økt beredskap ved flomfare. Redusert bruk av helikopter gir mindre støy og annen forurensing.

Arbeidet vil foregå over to sesonger. I år vil dammene i Øvre Vikvatn og Øvre Skjærlivatn rehabiliteres, mens dammene i Nedre Skjærlivatn rehabiliteres neste år. Ettersom dammene i Øvre- og Nedre Skjærlivatn ligger veiløst til, vil det benyttes helikopter til frakt av utstyr og materialer til og fra anleggsområdene. Dette vil pågå i tidsrommet juni – november 2021 og april – oktober 2022.

Lokale entreprenører

Prosjektet vil sysselsette 15-20 personer på det meste i prosjektperioden. Det er lokale entreprenørbedrifter som skal benyttes i prosjektet, blant andre Tore Løkke og Stjern Entreprenør.

Rehabiliteringen gjøres også i samråd med Mowi som har et settefiskanlegg nedstrøms, mellom sjøen og nedre Vikvatn. Vannføringen skal reguleres etter deres vannbehov gjennom hele året. Magasinet tilknyttet dammen hvor det er pågående arbeid, vil holdes nedtappet.

Powered by Labrador CMS