Engebøfjellet er stridens kjerne. Engebøfjellet som er et 300 meter høyt fjell på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal i Sunnfjord kommune i Vestland.
Engebøfjellet er stridens kjerne. Engebøfjellet som er et 300 meter høyt fjell på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal i Sunnfjord kommune i Vestland.

Gruveselskaper i retten - uenighet om utvinningsrettigheter

I går ble det offentliggjort dom på hvilke rettigheter hvert av dem har.

Publisert Sist oppdatert

NB: Se rettelse nederst i saken

Både Arctic Mineral Resources AS (AMR) og Nordic Rutile AS (NRU) har planer om gruvedrift i Engebøfjellet som er et 300 meter høyt fjell på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal i Sunnfjord kommune i Vestland.

AMR vil utvinne granat og NRU vil hente ut rutil. Det er vanskelig å ta ut det ene mineralet uten at det andre blir med i prosessen.

I vår saksøkte AMR Nordic Rutile for å få avgjort hvem som har rett på mineralene. Rettsaken startet 16. august.

AMR fikk medhold i at granat tilhører grunneierne, også i Engebøfjellet, men ikke i at NRU ikke kan etablere en virksomhet på grunnlag av sine rettigheter til statens mineraler. Dommen legger til grunn at grunneiernes rettigheter til granat i Engebøfjellet er ivaretatt gjennom at AMR vil kunne kreve all granat som utvinnes overført til seg eller verdien av det samme, gitt at granat har selvstendig verdi.

I dommen pålegges AMR å betale Nordic Rutiles sakskostnader på 3,5 millioner kroner.

- Denne dommen fastsetter at granat tilhører grunneierne. Det er viktig. Ifølge dommen kan NRU starte utvinning av granat og rutil på de eiendommene der AMR sitter med utvinningsrett til grunneiernes mineraler, men må gi granatverdiene til AMR fordi granat har selvstendig verdi, og kan gi grunnlag for en egen virksomhet. Vi vil anke dommen for å få prøvd på nytt hvem som har retten til å etablere virksomhet på eiendommene hvor AMR har utvinningsrett til grunneiers mineraler, sier daglig leder i Arctic Mineral Resources AS, Tore Viana-Rønningen.

Hos Nordic Rutile er man fornøyde med dommen:

- Oslo tingretts dom er som forventet, men vi er glade for rettens bekreftelse på at Nordic Rutiles utvinningsrett er gyldig og at selskapet har rett til å utvinne og - innenfor gruvelovens rammer - utnytte granat og alle andre mineraler på Vevring-siden av Engebø-forekomsten. Vi vil nå fortsette å realisere Engebø rutil- og granatprosjekt, sier administrerende direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining ASA, som eier Nordic Rutile AS.

RETTELSE: Det sto frem til klokken 16, onsdag 27. okt. 2021, i denne artikkelen at «Arctic Mineral Resources AS (AMR) har ikke rett til å undersøke forekomster av granat eller andre mineraler i et omstridt område der Nordic Rutile AS (NRU) skal hente ut rutil i Engebøfjellet. Det er konklusjonen i dommen fra Oslo tingrett som ble kunngjort torsdag kveld.»
Dette er feil.
Det som er rett, er at retten avviste punktet som har å gjøre med AMRs rettigheter til å undersøke forekomster av granat eller andre grunneiers mineraler å gjøre. Retten kom dermed ikke med noen konklusjon i denne sammenhengen.

Powered by Labrador CMS