Det var landbruksområde på deler av området som ble tatt av raset 30. desember 2020 i Gjerdrum kommune. På bildet er NSS i ferd med å laste en traktorhenger med rundballer for utkjøring fra området.

Har fjernet over 9000 tonn fra skredgropa

Norsk Saneringsservice har ryddet etter leireraset som gikk romjulen 2020 i Gjerdrum. Se oversikt over hvor mye som er hentet ut av området, fordelt på kategorier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Norsk Saneringsservice AS (NSS) ble i 2021 tildelt oppgaven med å rydde opp i raset som gikk på sørsiden av tettstedet Ask. Oppdragsgiver var Gjerdrum kommune.

Bedriften var på plass i mars 2021 og startet på oppgaven med å rydde.

- Det har til tider vært en svært krevende jobb på grunn av svært bløte områder, sier prosjektleder Tor Olav Rykkelid hos Norsk Saneringsservice.

Det trengs mange containere når over 9000 tonn skal sorteres og kjøres bort.

Det har også vært en følelsesladet jobb, siden det lå mange tonn med personlige eiendeler med stor affeksjonsverdi for eierne i raset. Til sammen har man tatt ut ca. 16,5 tonn med eiendeler som er gitt til sine eiere.

- Vi har vært klar over at jobben kom til og medføre mye personlige følelser, og jeg vil berømme våre ansatte for jobben de har utført i forhold til de rammede, sier Rykkelid.

- Vi har stort sett hatt fire gravemaskiner, én beltedumper og en krokbil i arbeid i raset. Det har i tillegg vært med 2-3 håndfolk for å lete etter personlige ting. Vi har brukt både spesialmaskiner med ekstra brede belter og kjøreløper for å ta oss frem til husrestene, sier han videre.

Det ble brukt pumpe for og få ut vannet der det var gjenstander som var under vann.

- Vi har også fjernet flere tusen liter med olje- og diesel-forurensing som lå nederst i raset ca. 2,7 km fra Nystulia, sier Rykkelid.

Her er noen tall på hva Norsk Saneringsservice har fjernet fra skredgropa:

NSS har fjernet 51 biler fra raset.
  • Blandet avfall: Ca. 7500 tonn
  • Isopor/isolasjon: Ca. 30 tonn
  • Plast: Ca. 3,8 tonn
  • Betong: Ca. 950 tonn
  • Treverk: Ca. 400 tonn
  • Asfalt: Ca. 70 tonn
  • Komplekst jern (produkter som inneholder metall): Ca. 140 tonn
  • Cca (impregnert trevirke): Ca. 50 tonn
  • Olje/dieselolje: Ca. 10.000 liter
  • Personlige ting som er levert tilbake til eierne: Ca. 16,5 tonn
  • 51 biler

NVE og Norsk Saneringsservice har jobbet side om side i rasområdet, NVE med terrengarbeid og NSS med opprydding.

- Vi har hatt svært godt samarbeid med NVE igjennom hele prosessen og det har begge parter hatt glede av, sier prosjektlederen.

NSS har ikke mer arbeid i selve raset nå, men utfører riving av bygninger på raskanter, for forsikringsselskaper og for Gjerdrum kommune. Tall fra disse jobbene er ikke med i tallene over, som kun er fra rasgropa og rasutløpet.

Bildet av en del av rasgropa. Nå er husene ryddet bort. De to husene på kanten og garasjen er også rast og ryddet. Barnehagen oppe til høyre er revet.
Powered by Labrador CMS