HYTTETOMTER: Dette er typisk oppdrag for Haverstad Entreprenør, å opparbeide hyttetomter på Gålå. Fra venstre er maskinfører Hans Kristian Klupen, daglig leder Rune Haverstad, Pon-selger Tore Wistad og Pon-mekaniker Eilev Steinsgard. Foto: Klaus Eriksen

Haverstad Entreprenør har 90% private jobber

HARPEFOSS/GÅLÅ: Harpefoss-entreprenør Haverstad Entreprenør AS hadde omtrent 50/50 med offentlige og private jobber. Nå er bildet et ganske annet.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Eier og daglig leder Rune Haverstad hos entreprenøren fra «midt i» Gudbrandsdalen, anslår nemlig at selskapet hans i 2020 hadde hele 90% private jobber.

GÅLÅVATNET: Haverstad Entreprenør har kun Cat gravemaskiner i drift. Her en 330F med nydelig utsikt til Gålåvatnet som ligger 777 m.o.h. Foto: Klaus Eriksen

Hovedforklaringen er nok covid-19, og at «alle» skal ha hytte. Haverstad har vært i dette markedet i mange, mange år, og da det virkelig tok av i 2020, var det bare å kjøre på. Ski-eldoradoet og hytteparadiset Gålå ligger et kvarters tid med bil, rett opp(!), fra Harpefoss der entreprenøren holder til. Oppe på Gålå, nær 1000 m.o.h., er Haverstad Entreprenør tidvis nesten bosatt med drøssevis av maskiner og folk. Stadig nye hyttetomter skal opparbeides, og så lenge det er jobb å gjøre, så får også Haverstad Entreprenør en god bit av kaken.

- Vi har veldig mange lojale kunder, flere steder, ikke bare på Gålå. Her om dagen tok jeg en kopp kaffe med en kunde og vi ble enige om en jobb til 16 millioner kroner. Det er ikke dårlig for oss, men det går an fordi man har gjort mange tilsvarende jobber og fordi man holder seg på matta, sier Rune Haverstad.

Tøyer ikke strikken

DUGNAD: Haverstad Entreprenør gjorde ifølge Rune Haverstad dugnadsarbeid for fire millioner kroner på en rulleskibane på toppen av Gålå i 2020. Dette for å gi noe tilbake til det lokale idrettsmiljøet. Foto: Klaus Eriksen

Det er en rød tråd i dette med at Haverstad har lojale og faste kunder. Motsatt vei gjelder de samme prinsippene. Enten han skal kjøpe seg maskiner, lastebiler eller byggevarer, går han samme sted hver gang. Så lenge ingen utnytter tilliten, ser Haverstad ingen grunn til å bytte dem ut. Når det gjelder anleggsmaskiner, har Pon og Caterpillar-maskiner vært en foretrukket samarbeidspartner.

- Jeg må tilstrebe å finne den beste løsningen og de beste prisene jeg kan gi for å gi Rune lojaliteten han gir oss, sier Pon Equipment-selger Tore Wistad.

Wistad er selv fra Vinstra, bare noen minutter fra Harpefoss, og var tidligere servicemekaniker for Pon. Han kjenner godt til Haverstad fra den tiden. Nå har både Tore og ytterligere en Pon-mekaniker fra Vinstra sluttet å skru (i hvert fall fast), og Rune Haverstad innrømmer at han var litt skeptisk til at det ikke skulle være en Cat-mekaniker i bygda. Den polletten ramlet på plass da Eilev Steinsgard flyttet fra Lom til Vinstra og begynte som mekaniker for Pon!

Velger bort annet

LANGT SAMARBEID: Pon-selger Tore Wistad (t.h.) var tidligere Pon-mekaniker og skrudde på maskinene til Rune Haverstad. Nå selger Wistad Cat-maskiner til Haverstad. Foto: Klaus Eriksen

Den sterke veksten på private jobber skjøt altså fart med hytteboomen, men entreprenøren har også bevisst valgt bort å konkurrere på en rekke prosjekter i regi av Statens vegvesen.

- Vi har ikke administrasjon til å konkurrere på store offentlige anbud. Da det skulle bygges en rundkjøring like her borte, var dokumentasjonskravene som på en motorveiutbygging og papirbunken så stor, sier Rune Haverstad og lager en skikkelig glipe mellom tommel og pekefinger.

- Filosofien er at det enkle er ofte det beste, og 90% av det vi gjør er jobber på faste priser. Så lenge ikke tegningene forandres, blir begge parter fornøyde og summen blir som avtalt, sier Haverstad.

Eget fra 2013

IDYLL: Dovrefjell har kanskje hevd på navnet «Norges Tak», men Gålå er ikke langt unna! Her bygges det mange nye hytter. Foto: Klaus Eriksen

Haverstad Entreprenør AS har i dag ca. 40 ansatte pluss innleide, og omsetter for omtrent 80 millioner kroner. Rune Haverstad jobbet tidligere sammen med sin far i Åge Haverstad AS i Vinstra. Også den gang eksisterte Haverstad Entreprenør, da ved at transportvirksomheten deres var registrert i dette selskapet. I 2013 valgte de å skille lag, og Rune fortsatte sin virksomhet i Haverstad Entreprenør.

- 27 år i selskap sammen med faren sin gir utfordringer på godt og vondt. Jeg tok med mine folk over i Haverstad Entreprenør, ca. 30 ansatte, og vi satset videre på mindre jobber og mye mot det private, sier Rune Haverstad.

Powered by Labrador CMS