GUIDE: A&T ble møtt av Per Forberg med egenrestaurert traktor. Han guidet oss videre til verkstedet.

I traktorland på Skjåk

BISMO: - Kjør fram til Mogard Gardsmat i Bismo med veterantraktorparken utenfor. Der driver far min, og du blir plukket opp av sønnen min.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Beskjeden fra Joar Forberg i Mogard Traktorservice AS var utvetydig, og noe bedre landemerke enn raden av gamle veterantraktorer linet opp på innsiden av gjerdet mot riksveien, er vanskelig å finne. På plassen utenfor bestefarens serveringssted ventet junior Per Forberg med sin restaurerte MF 575 traktor. Med den i front var det kort kjørevei til verkstedet til Mogard Traktorservice i Industriveien i Skjåk, bygda lengst nord-vest i Innlandet fylke.

Med MF i blodet

Utenfor verkstedet sto det en rad av MF-traktorer i ulike størrelser, noe som ga grunn til å tro at Massey Ferguson kunne være traktorfavorittmerket til Joar Forberg (51). Et nikk med hodet bekreftet at antagelsen stemte, men Forberg understreker at de tar imot alle traktormerker for service eller reparasjon på verkstedet.

VERKSTEDET: Siden 2016 har Joar Forberg drevet traktor- og servicevirksomheten fra eget verksted i Bismo.

- Traktorfloraen i området er rik. Det er mange gårdsbruk i drift, og det er viktig å kunne hjelpe alle uansett merke når de har behov for det, sier han.

Landbruksentreprenør

Joar Forberg har bakgrunn som landbruksentreprenør og drev også med leiekjøring i en rekke år. Etter først å ha drevet som enkeltmannsforetak etablerte han eget AS i 2016, og samtidig ble det nye verkstedet reist i Industriveien i Skjåk. Der er det god plass både ute og inne, og adskilt eget lager.

- Her har vi plass nok til å drive med både reparasjoner og samtidig dyrke hobbyen med å restaurere gamle MF-traktorer. Dette kan nok bli «pensjonist-brakka» mi når jeg en gang skal drive kun med MF som samleobjekter, sier Joar med et smil.

STOLTHET: Far Joar og sønnen Per foran modellen MF 1080 som nylig er ferdigrestaurert.

Samme interesse

Sønnen Per Forberg (19) driver sammen med faren i bedriften og utdanner seg som landbruksmekaniker. Interessen for traktorer fikk han inn fra barnsben, og traktoren han guidet A&Ts medarbeider frem til verkstedet med har han selv bygd opp.

- Det var konfirmasjonsgaven, en godt brukt MF 575 1977-modell som han på egen hånd har restaurert. Jeg kan godt røpe at den ikke så slik ut, men så har han også lagt 70.000 kroner i deler for å få den slik den er i dag. Det har vært god arbeidstrening, sier far Joar.

Stigende traktorinteresse

MF-SERIEN: Fire stolte MF-traktorer utenfor verkstedet. Fra v. MF 1100 kjøpt fra Sverige, MF 575, MF 6290 med gjødselhenger og siste nyrestaurerte traktor, MF 1080.

I tillegg til verksted-, service- og leiekjøringsvirksomhet, dyrker altså Joar også interessen med å restaurere eldre MF-traktorer. Han er for øvrig langt fra den eneste «her på bjerget» som er interessert i «jernhester».

- Interessen for traktorer er klart stigende, spesielt blant ungdommen. Det ser vi i oppslutningen på traktortreff, blant annet på Vinstra og i Vågåmo. Tendensen er den samme på større utstillinger, og som resultat av dette øker også interessen for veterantraktorer. Prisen på gamle restaurerte traktorer har gått opp, og dette gjør det enda mer interessant å dyrke interessen med restaurering av eldre MF-traktorer, sier Joar Forberg.

- Hvilket prosjekt er mest interessant for tiden?

- Uten tvil MF 1080, en 1973-modell jeg kjøpte ferdigrestaurert i 2016. Dette til tross, er nok selve «perlen» i samlingen modellen MF 1100 fra 1968. Den er det importert kun 15 av i Sverige, og ingen i Norge, før jeg fikk kjøpt den i 2019. Traktoren hadde da gått hos Stora Ek i Sverige, sier Forberg.

- Og hva står på programmet fremover?

- Å ta vare på service- og traktorvirksomheten, men det blir vel også tid til å dyrke traktorrestaurerings-hobbyen sammen med junior, sier han.

Powered by Labrador CMS