Lanserer nytt verktøy for anleggsplasser

Abax Smart Connect skal kunne spare mange kroner, og lettere forebygge forurensing fra maskinene i flåten, for entreprenører, loves det fra Abax.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Europas nest største telematikk-selskap, Abax, med hovedsete i Larvik, legger et solid første halvår bak seg. Nå rigger de seg for videre vekst og lanserer Abax Smart Connect. En løsning de omtaler som «en digital transformasjon for flåtestyring, utstyrskontroll og verktøysporing».

Med lanseringen ønsker Abax å «sette seg i en unik posisjon som den sentrale IoT-plattform-tilbyderen innenfor flåtestyringsmarkedet, samt styrke sin posisjon som telematikk-selskap».

Abax Smart Connect skal gi bedre forståelse og større kontroll over bedriftens biler, maskiner og verktøy. Ved hjelp av åpne API-er (application programming interface) fra maskinprodusentene, kan bedriftsledere samle all data fra sin flåte i en og samme portal. Uavhengig av merke og produsent skal alt gjøres tilgjengelig med kun én innlogging.

Nå kan så å si alt kobles på nett og «snakke sammen» og være synlig på nett for alle medarbeidere med tilgang til systemet.

- Datafangst bør stå på dagsorden hos alle som driver med flåtestyring. Potensialet er enormt når det kommer til å utnytte data for mer smidig flåtestyring, og derav øke driftsresultatet. Det geniale med Abax Smart Connect, er dens enkle og brukervennlige grensesnitt, slik at bedrifter ikke trenger tung digitaliseringskompetanse for å komme i gang. Her er det helt opplagt flere bransjer som har lavthengende frukter, sier Morten Strand, CEO i Abax.

Anslår enorme besparelser

En bransje Abax ser stort potensial hos, er bygg- og anleggsbransjen, som er blitt omtalt som gående baklengs inn i fremtiden når det gjelder digitalisering, selv for de mindre aktørene. Ved å samle og forvalte dataene på en bedre måte anslår Abax at bygg- og anleggsbransjen alene kan spare enorme summer. Bare for de mindre aktørene samlet, vil den totale besparelsen kunne komme over 9 milliarder kroner.

Abax Smart Connect.

- Barrierene for digitalisering og innovasjon er blant annet tid, kunnskap og kompetanse. Med Abax Smart Connect gjør Abax «digitaliseringsterskelen» for bedrifter enda lavere, nettopp ved å tilby et enkelt grensesnitt for tolkning av data som sømløst vil bidra til å effektivisere arbeidshverdagen for entreprenørene, fortsetter Strand.

Ved hjelp av Smart Connect kan eiere av maskiner fra flere av markedets største produsenter hente lokasjon og driftsdata inn til plattformen. Med seg på laget har Abax store produsentnavn, som Hitachi, John Deere og Caterpillar. I tillegg er flere på vei inn, opplyses det. For maskiner som ikke er utstyrt med sporingsenhet tilbyr selskapet egenutviklede enheter for ettermontering.

Datafangst og grønnere byggeplasser

Med stadig strengere krav for bærekraftige verdikjeder og utslippsrapportering til det offentlige vil den nye løsningen også bidra til å få kontroll over utslipp fra maskinparken. Man skal gjennom Abax' miljørapport kunne få oversikt over hvilke maskiner som forurenser mest, og dermed vite hvilke maskiner som er mest gunstig å bytte ut først.

Dette skal gi bedre forutsigbarhet for brukeren og kan fremskynde en elektrifisering av maskinflåten.

Ifølge Sintefs rapport om digital samhandling og datadeling i bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen, er digitalisering en av de viktigste faktorene for å oppnå en bærekraftig byggeprosess.

- Det anslås at anleggsmaskiner står for ca. 20 prosent av klimagassutslippene fra bygg- og anleggsnæringen, mye som følge av tomgangskjøring. Dette vil vi sørge for at bransjen får et aktivt forhold til, står det i en pressemelding fra Abax.

Powered by Labrador CMS