Bilde fra overlevering i vinter av en rekke Z-Line-maskiner.
Bilde fra overlevering i vinter av en rekke Z-Line-maskiner.

Ny avtale om 90 Z-Line gravemaskiner

Tredje generasjon Z-Line skal nå bygges av Pon Equipment.

Publisert

Northvolt har signert en forsyningsavtale med Pon Equipment for batterisystemer som skal integreres i Z-Line-serien av batterigravemaskiner.

En første ordre på Voltpack Core litium-ion batterisystemer vil gi Pon, Cat-forhandleren for Norge og Nederland, en teknisk løsning som skal brukes i kombinasjon med elektriske drivlinjer for elektrifisering av 90 Z-Line gravemaskiner.

Tilførselen av batterier vil bli integrert i 12-tonns og 25-tonns varianter av Z-Line gravemaskinen, med henholdsvis 150 og 300 kWh installerte batterisystemer.

Tredje generasjon elektriske gravemaskiner

- Med dette partnerskapet går Northvolt sterkt inn i et nytt marked med sine batterisystemer. Elektrifiseringen av anleggsmaskiner vil innlede viktige endringer for industrien. Løsningene vi demonstrerer her vil bidra til å redusere byforurensning og vår avhengighet av fossilt brensel, sier Emad Zand, President Systems hos Northvolt.

Om Northvolt

Northvolt er en europeisk leverandør av battericeller og -systemer.

Selskapet ble grunnlagt for å muliggjøre den europeiske overgangen til en karbonfri fremtid og har gjort raske fremskritt på sitt oppdrag å levere verdens grønneste litiumionbatteri med et minimalt CO2-fotavtrykk.

Blant Northvolt-industripartnere og -kunder er: ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas og Volkswagen Group.

Erik Sollerud, administrerende direktør for Pon Equipment er fornøyd med avtalen:

- Vi er nå på tredje generasjon av våre elektriske gravemaskiner og øker volumet betydelig. Å ha en løsningsorientert leverandør som Northvolt, som ligger nær oss og viktigst av alt med en veldig tydelig bærekraft profil i sin produksjon av batterier, fra råvarer til sluttprodukt, støtter vår strategi. Det er spennende å jobbe med de kreative og innovative menneskene i Northvolt, sier han.

Lading og driftstid

For både Northvolt og Pon Equipment gjenspeiler prosjektet en tilpassende respons fra europeisk industri. Regjeringer fokuserer i økende grad på å redusere CO₂-utslipp som skyldes urbane byggeplasser. I flere markeder, inkludert Norge der Pon Equipment er aktive, innføres strengere utslippskrav og støygrenser.

I offentlige anbud, har anleggsmaskiner som kjører på alternativt drivstoff, inkludert batteri elektrisk, blitt en forutsetning.

Lading av Z-Line gravemaskiner er mulig via et standardisert CCS2 hurtigladings-grensesnitt, eller om natten på en standard CEE-forbindelse.

Føreren kan forvente en kjøretid mellom ladinger når de er i tung graving på mellom 5 og 6 timer, og mellom 6 til 8 timer når de er involvert i lett drift som landskapsarbeid og lett gravearbeid. Maskinene kan kjøres kontinuerlig når de er koblet til strømnett.

Powered by Labrador CMS