KONSEPT: Ny batterielektrisk/kabelelektrisk borerigg fra Sandvik.

Sandvik med ny batterielektrisk konseptrigg

Har også 180 meter lang strømkabel som gjør den fleksibel.

Publisert Sist oppdatert

Det blir stadig større fokus på avkarbonisering av gruve- og anleggsmaskiner, og derfor har Sandvik lansert sin andre batterielektriske konseptborerigg for overjord. Riggen er ifølge Sandvik den første av sin størrelse som kan bore DTH-hull opptil 229 millimeter i diameter, og den kombinerer bevegeligheten som oppnås med batteri med den kontinuerlige driften som oppnås med tilkobling til strøm.

– Bransjen går i retning intelligent, autonomt og utslippsfritt utstyr, og derfor måtte vi tenke nytt når det gjelder boreriggene, sier Lauri Laihanen, Vice President, R&D, Surface Drilling Division hos Sandvik Mining and Rock Solutions.

– Denne nye konseptriggen tar elektrisk overjordsboring til et nytt nivå.

180 meter lang ledning

DTH-riggens batteripakke gir strøm for opptil én times boring eller opptil sju timers belting. Batteriet er først og fremst beregnet for belting og boring av individuelle hull, mens hoveddelen av mønsteret utføres ved hjelp av strøm som leveres via en 180 meter lang kabel.

– Batteriet gir større frihet og fleksibilitet og mer effektiv bruk av tid, siden riggen kan bore umiddelbart mens kabelen settes opp, sier Laihanen.

Sandvik har designet kabeloppsettet for å være så brukervennlig som mulig. Kabelen strammer seg automatisk basert på hvilken retning riggen kjøres, og den vikles i ett lag, noe som gjør den tynnere og enklere å håndtere. Driftsspenning på 1000 volt bidrar også til å gjøre kabelen lettere.

Første i 2022

Sandvik introduserte sin mindre batteri-elektriske konseptborerigg for overjord i mai 2022, utviklet for å støtte mer bærekraftig boring.

– Testing av den mindre konseptriggen med våre kunder har vært svært vellykket og gitt verdifulle tilbakemeldinger, sier Laihanen. – Vi har lært mye, og nå er det på tide å overføre det vi har lært over til gruvedrift, som har sine egne unike utfordringer.

Sandvik skal teste sin nyeste konseptborerigg i reelle dagbrudd i tett samarbeid med sine kunder.

– Vi må identifisere utfordringene, lære av dem og dele kunnskapen, sier Laihanen. – Skiftet mot mer bærekraftig gruvedrift vil endre hele driften, og med lærdommen fra vår siste konseptrigg, kan vi hjelpe kundene med å øke verdien gjennom avkarboniseringsreise. Vi er glade for å skrive neste kapittel i overjordsboring sammen.

Powered by Labrador CMS