STOR AVTALE: For kort tid siden skrev Utleiesenteret avtale med Pon Equipment om fem Z Line elektriske gravemaskiner. Fra venstre maskinselger Kjetil Deinboll i Pon Equipment. Deretter Tommy Jensen, Alfred Bakken, Morten Dahl, Tom Wigdal, Lasse Kjøsterud og Ole Blakisrud fra Utleiesenteret. Foto: Utleiesenteret

Utleiesenterets grønne plan

EL OG BIOVARME: Utleiesenteret AS har gjort en rekke investeringer i retning elektriske maskiner og fossilfri byggvarme.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Selskapet med avdelinger i Drammen, Gardermoen, Oslo og Kongsberg, har fem Z Line i bestilling fra Pon Equipment. Dette er maskiner som Caterpillar-forhandleren selv bygger om til batterielektrisk drift ved hovedanlegget til Pon på Berger. Utleiesenteret bestilte for ikke så lenge siden tre 10 tonns beltegravere og to 20 tonns beltegravere, og maskinene skal leveres i 3. kvartal i år. I tillegg har selskapet lagt inn bestilling på tre batterielektriske Volvo-maskiner, to hjullastere (2,5 tonn) og én minigraver på 2,5 tonn som skal leveres i april/mai. Foruten dette har selskapet en rekke elektriske lifter på programmet.

- Når etterspørselen kommer, så investerer vi i mer. Det skal ikke stå på det. Det er god etterspørsel om dagen, og mange spørsmål om pris. Stort sett forstår kundene hva prisnivået på elektriske maskiner er, og det er få som får bakoversveis. Men det spørs hva byggherrene sier, det er de som skal betale regningen. Flere kommuner har satt krav til dette og spikret forutsetningene. Jeg er litt mer spent på det private, men jeg tror det kommer der også, sier salgs- og markedssjef Morten Dahl i Utleiesenteret AS.

Kjøpte del av selskap

Et annet område som er meget spennende for Utleiesenteret, er de kommende kravene til fossilfri byggvarme. For å være godt rustet til når disse trer skikkelig i kraft, har selskapet kjøpt 50% av Norsk Bio AS som leverer miljøvennlig byggvarme basert på pellets.

BYGGVARME: Salgs- og markedssjef Morten Dahl (f.v) i Utleiesenteret, daglig leder Henrik Kjæreng i Norsk Bio og anleggsleder Thomas Rødseth hos JM Entreprenør AS tror miljøvennlige fyringsanlegg (i bakgrunnen) er fremtiden for byggvarme. Foto: Torbjørn Tandberg.

- Det har lenge blitt sagt at det vil komme krav til fossilfri byggvarme, men blitt utsatt noen ganger. Nå sies det at kravene kommer foran sesongen 2022. Uansett så kommer dette, og derfor kjøpte vi oss inn i selskapet, sier Dahl.

Ladecontainere

Et tredje spennende utleieprodukt han trekker frem, er ladecontainere. Skal elektriske maskiner fungere i drift, vil mange trenge ekstra kraft i form av ladecontainere. Disse samler strøm over lang tid, for å raskt kunne overføre den til elektrisk utstyr.

- Jeg tror fort det blir til at mange entreprenører kjøper seg elektriske maskiner, og at utleieselskapene vil leie ut ladecontainere. Det handler om å få bruke slikt utstyr nok, og det er ikke sikkert alle vil ha det selv. Kanskje også byggherrer kommer til å kjøpe ladecontainere for å levere kraft til sine prosjekter. Det er ikke umulig, sier Dahl som til slutt røper at de også kikker på elektriske lastebiler for å levere maskiner og utstyr til kundene sine.

Powered by Labrador CMS