NOEN AV NYHETENE: Her belter noen av nyhetene seg inn på demoområdet til Caterpillar i Malaga. Maskinene, og flere til, vil vises på Bauma.

«Drøssevis» av Cat-nyheter

MALAGA (AT.no): Caterpillar viser 64 maskiner på Bauma i München i april, og av disse er 20 nyheter. Her er smakebiter på noen av dem.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Rett nok har vi allerede sett noe av det som kommer, og Pon Equipment i Norge har også levert noen modeller.

Med mottoet «Rewrite The Rules», eller omskriving av reglene, ønsker Cat å sette fokus på at anleggsmaskiner og arbeidsmetoder blir annerledes for fremtiden, og at produsenten er midt i dette digitale skiftet akkurat nå.

På Bauma i april 2019 lover Cat at man skal få masse påfyll dersom man kommer innom den 9000 m2 store standen.

Ny miniserie

Når det gjelder de små gravemaskinene, får hele serien et kjempeløft fra tidligere.

Fem modeller fra 1-2 tonn, og ytterlig fire modeller fra 7-10 tonn, kommer nå eller om få måneder.

TILT: De nye minigravernes hytte (her uten glass på den minste modellen) tiltes for servicetilgang. Legg merke til skuffa som har skjærekniver for gressplen, for eksempel.

Spakstyring

SPAKSTYRING OG CRUISE CONTROL: Denne minigraveren er i bevegelse, uten at føreren trenger å gjøre noe. Maskinen kan også styres kun med spakene og kan leveres uten pedaler.

De aller minste (Next Gen mini) har fått noen nye og finurlige detaljer fra Cat-ingeniørene. Funksjonen «stick steer» er en nyhet.

Dette innebærer at man med en knapp på venstre joystick flytter drift av beltene fra de tradisjonelle pedalene over til joystickene. Dette gir lettere belting og styring av maskinen under transport.

NY 10-TONNER: Cat 310 er en helt ny modell/vektklasse og kommer med fast bom til stor jubel for den norske Cat-forhandleren, Pon Equipment.

I tillegg har Cat innført cruise control på maskinene, noe som gir mykere kjøring av maskinen, ikke minst under sving. Maskinene kan leveres både med og uten pedaler.

I hytta sitter en ny skjerm med intuitivt knappsystem. Blant annet kan føreren justere hastigheten på maskinens bevegelser etter egne ønsker (ikke minnefunksjon pr. fører). Det er ikke touchskjerm på de minste minigraverne. Selve hytta har fått en skikkelig restrukturering.

Tilt på hytta

FORSTERKET: Dekslene på alle modellene fra 8-10 tonn er like, og hjørnene som ved uhell støter borti noe ved sving, er forsterket.

Hyttene på minigraverne er tiltbare (man tilter hytta alene på sekunder) for servicetilgang.

Daglige sjekkpunkter er imidlertid lagt bak luker med tilgang fra sidene. Hytta er tettere og med overtrykk holdes støv i større grad borte fra førermiljøet. Aircondition er tilgjengelig.

KOMMER I MARS: Assist-systemene stopper 330-maskinen, for eksempel ut fra høyde, sving eller vekt (som her). 330-modellen kommer til Norge i mars/april.

Caterpillar sier de nye minigraverne gir 15% rimeligere, totale kostnader for eieren enn forrige serie. Dette går blant annet på flere like deler for flere modeller, noe som forenkler og senker kostnadene. Alle maskinene har motoren Cat C1.1 (Steg V) med 19,2 hk effektuttak).

Et annet kostnadsreduserende tiltak er hydraulikksystemet. Det lastfølende hydraulikksystemet har elektronisk kontrollert, variabel pumpe og maks oljetilførsel er 66 l/min.

Harde fakta

Mini-nyhetene kommer i vektklassene 1575 kg til 2045 kg (1760 kg til 2200 kg med noen oppjusteringer).

Gravedybder er 2340 mm eller 2370 mm (kan økes til 2540 mm eller 2570 mm).

Alle maskinene kan leveres med justerbart understell.

Også dozerbladet med sin flytfunksjon fremheves av Cat, og muligheter for å senke og heve det godt under og over bakkenivå.

De nye små modellene er: 301.5/301.6 (uten hytte/med hytte), 301.7 CR, 301.8 og 302 CR (ny modell). CR betyr korthekk.

Nye med fastbom

Tar man steget opp noen tonn, lanserer Cat fire nye maskiner fra 8-10 tonn: 307.5 (8 tonn, fast bom), 308 CR (8 tonn, svingbom, korthekk), 309 CR (9 tonn, svingbom, korthekk, ekstra hydraulikkpumpe) og 310 (10 tonn og fastbom).

10-tonneren er en helt ny modell og har 4,5 tonns løftekapasitet.

Denne serien følger trenden etter de større Next Gen Hex-maskinene, blant annet når det gjelder oppbyggingen og bruk av færre deler totalt.

Hele 43% færre delenummer er det i de nye maskinene enn i maskinene de erstatter. Det benyttes også flere felles deler i flere maskiner.

Lengre intervaller

Som på de store har Cat innført nye løsninger for luftfilter og oljefilter som øker levetiden med henholdsvis 500 timer (til 1500 timer) og 4000 timer (til 6000 timer).

Cat oppgir videre at dieselforbruket er 11% lavere (test mot en 308E2), og at total eierkostnad for denne generasjonen er 10% lavere enn for forrige generasjon. I dette ligger at maskinen er 20% mer effektiv.

Gravedybder oppgis å være fra 4107 mm til 5174 mm, men de tre minste er tilgjengelig med lang stikke og økt gravedybde med 560 mm. Motor på 307.5 er C2.4 med effektuttak på 55,9 hk, mens de andre har C3.3-motor fra Cat med 70,3 hk (alle er Steg V).

Også med spakstyring

Alle hyttene er ekstra støydempet (72 dB(A), har overtrykk for å holde støv borte, luftfjæret sete og nytt varme/kjøleanlegg.

Samme skjerm som hos de store Next Gen Hex-maskinene med muligheter for personlige innstillinger, kommer på de største minimaskinene.

Bluetooth-oppkobling til telefonen er mulig (også på de minste på 1-2 tonn). Som på de minste, er «stick steer» også med som standart på disse modellene.

Hydraulikksystemet har tilsvarende oppbygging som på de små, men kapasiteten er høyere:

167 l/min for 307.5 og 308, og 233 l/min for 309 og 310. 309-maskinene er tilpasset bruk av oljekrevende redskap og har en ekstra pumpe med egen krets.

Understellet på 309 leveres i standardutgave eller ekstra langt. 310-modellen leveres med langt understell, og der ligger mye av grunnen til den store løftekapasiteten på 4,5 tonn.

En siste liten detalj er oppbyggingen av overvognen som er blitt mer «firkantet». Hjørnene som stikker lengt ut, er «de harde delene» slik at mykere deksler i større grad skal spares mot støt.

Så var det de store

Også for store gravemaskiner kommer det stadig nye modeller i Next Gen Hex-serien. Modellene Cat 330 og Cat 336 ble trukket frem på arrangementet i Malaga. Flere 336 er allerede levert i Norge, men ikke 330.

Det vil stadig komme flere Next Gen Hex-modeller i nye vektklasser i tiden som kommer. A&T har tidligere presentert teknologien i disse maskinene, men kort oppsummert skal effektiviteten økes med 45%, drivstofforbruket reduseres med 25% og servicekostnadene reduseres med 15% (i noen tilfeller 22%).

Bakgrunnen for effektiviteten er økt bruk av assistsystemer og integrert maskinkontroll fra Trimble (2D, kan oppgraderes til 3D). Blant annet finnes vektsystemer, «grade control» for å få rett helling og dybde, e-fence der automatikken tar seg av høyde- og svingbegrensninger.

App og fjerndiagnose

Det som imidlertid er nytt, og som lanseres på Bauma, er flere digitale funksjoner. Cat lanserer egen App som gir deg all info om maskinene, varsler om feilmeldinger, og man kan bestille service eller support direkte fra app’en.

Cat lanserer også fjernløsninger for oppdateringer av ny software uten at dette påvirker arbeidet. Moderne maskiner er langt på vei digitale og derfor avhengig av denne type oppdateringer som i dette tilfellet altså skjer trådløst.

En annen funksjon går på at for eksempel en forhandler, kan kjøre diagnosesøk på maskinen mens den er i arbeid. Dette vil skje dersom en feilmelding kommer. Man kan raskt finne ut hva som er feil og hvilke tiltak som må iverksettes.

Caterpillar hadde flere nyheter, blant annet en D6XE dozer med elektrisk drivlinje. Dette får vi komme tilbake til.

Powered by Labrador CMS