Maskinentreprenør Leif Haukås (t.h.) og distriktssjef Andreas Hopland, Hymax AS, ved overleveringen av den nye Hyundai-graveren. 40-tonneren er satt i drift på Raglamyr Industriområde der Leif Turlid AS, Aurland, er hovedentreprenør.
Maskinentreprenør Leif Haukås (t.h.) og distriktssjef Andreas Hopland, Hymax AS, ved overleveringen av den nye Hyundai-graveren. 40-tonneren er satt i drift på Raglamyr Industriområde der Leif Turlid AS, Aurland, er hovedentreprenør.

"Imponert etter prøvekjøring i Finland"

- Jeg prøvekjørte maskinen i Finland, og jeg ble imponert av førerhytta, komforten og hydraulikken. Derfor bestilte jeg denne beltegraveren.

Det sier entreprenør Leif Haukås (58) i Sveio. Nylig tok han i bruk sin 40-tonner Hyundai 380LC-9, den første 40-tonneren Hymax AS har levert av den nye 9-serien. 40-tonneren er satt i drift på Raglamyr i Haugesund der entreprenørfirmaet Leif Turlid AS fra Aurland er i gang med opparbeidelse av et 70 mål stort industriområde. Der skal 350.000 m 3 fjell sprenges og 100.000 m 3 løsmasser fjernes. Entreprisen omfatter også ca.1400 m med grøfter og VA-anlegg.   

Fokus på førermiljø

Hyundais nye 9-serie gravemaskiner ble lansert på Bauma ifjor vår, og 40-tonneren hadde norgesdebut på MEFA-utstillingen på Sola ifjor sommer.

Den nye 40-tonneren er rundere og smekrere i designet enn forgjengeren i den utgående 7-serien. Førerkomforten er også betydelig forbedret med sterkere og større hytte med store vindusflater og godt sikt rundbaut. Sikten bak maskinen ivaretas av ryggekameraet (standard). Frontvinduet på den utgående 7-modellen var delt med en bred list som forringet sikten. - Listen er nå bare en "tynn strek", og sikten fremover er upåklagelig, sier salgssjef Glenn Mellegård i Hymax AS.

Den rommelige førerhytta har air conditioning, førerstol med flere innstillingsmuligheter, justerbare armlener og joystick-konsoll som kan høydereguleres. Kjøle- og varmeboks inngår i standardutstyret.   

Beltegraveren er levert med Hyundais overvåkningssystem Hi-mate der maskinfunksjonene registreres og lagres. Det GPS-baserte systemet forteller også hvor maskinen befinner seg til enhver tid.

Forbedret hydraulikk

Hyundai har forbedret maskinens hydraulikksystem, og motor- og hydraulikkraft (tre arbeidsmoder) kan forhåndsvelges alt etter hva slags jobb beltegraveren skal utføre. Føreren kan programmere maskinen etter eget ønske på den nye LCD-skjermen. I det datastyrte maskinprogrammet kan også forskjellige arbeidsredskaper forhåndsprogrammeres.

De to hydraulikkpumpene gir hver 288 l/min, og 6-sylindermotoren fra Cummins har effekt på 221 kW (296 hk). 40-tonneren står støtt på den kraftig undervognen og600 mmbelteplater.

Maskinen til Leif Haukås er utstyrt med bom på6,5 m, stikke3,2 mog2 m3skuffe og HK-feste fra Klepp Mek. Med dette aggregatet har beltegraveren en rekkevidde på11,25 mog gravedybde på7,52 m. Maskinen er levert med Hyundais 2 år/3000 timer fabrikkgaranti.

 

Forsiden nå