Illustrasjon av det nye forbrenningsanlegget, som er det høye bygget i midten. Illustrasjon: Trollvegg Arkitektstudio.
Illustrasjon av det nye forbrenningsanlegget, som er det høye bygget i midten. Illustrasjon: Trollvegg Arkitektstudio.

Peab signerte avfallskontrakt

Peab Bjørn Bygg har signert avtale om å bygge nytt forbrenningsanlegg for Senja Avfall IKS på Finnsnes.

Publisert

Kontraktsummen er på 118 millioner kroner. Byggestart skjer i november 2022, og anlegget skal stå ferdig i mai 2024.

Det nye forbrenningsanlegget bygges inntil eksisterende anlegg, som skal være i drift i hele byggeperioden. Nybygget blir oppført i betong og inneholder en administrasjonsfløy i seks etasjer, en avfallshall og en prosesshall.

- Samfunnsløft

- Det er et samfunnsløft å få på plass et bedre forbrenningsanlegg for Senja Avfall, sier Gro Skaar Knutsen, administrerende direktør i Peab Bjørn Bygg.

Gro Skaar Knutsen, administrerende direktør i Peab Bjørn Bygg.
Gro Skaar Knutsen, administrerende direktør i Peab Bjørn Bygg.

- For oss som entreprenør er det interessant å jobbe med et industriprosjekt av denne størrelsen. Vi gleder oss til å komme i gang med jobben og finne gode, varige løsninger sammen med byggherren. Prosjektet vil gi miljøgevinst for Nord-Norge, så det er perfekt for oss å være med på dette, sier Gro Skaar Knutsen.

Det grønne skiftet

Det interkommunale selskapet Senja Avfall skal bruke det nye anlegget til å produsere kortreist energi i form av varme og elektrisk kraft. Alt brennbart avfall vil bli håndtert lokalt, uten at det må transporteres over lengre avstander.

Lars Helge Hansen er distriktssjef i Peab Bjørn Bygg i Midt-Troms og prosjektleder.

- Vi er stolte over å kunne bidra til mer effektiv energiproduksjon og at Senja Avfall tar en enda mer aktiv rolle i det grønne skiftet, sier Hansen. Han gleder seg over et byggeprosjekt som gir stabil ordreinngang og kontinuitet i oppdrag for selskapets ansatte.

Prosjektet vil sysselsette ca. 12 av Peab Bjørn Byggs egne fagarbeidere. Peab Anlegg vil stå for grunnarbeidene og er en av flere underentreprenører.

Viktig del av energiløsningen

De siste fem årene har utbyggingen av fjernvarmenettet i Finnsnesområdet medført et stort behov for mer varmeenergi til næringsbygg og offentlige virksomheter. Dette har ført til at Senja Avfall nå har for liten kapasitet i varmeproduksjonen. Samtidig blir overskuddet av brennbart restavfall levert til Tromsø og Sverige.

- Det nye forbrenningsanlegget vil dekke fremtidens behov for lokal oppvarmingsenergi. Det vil også produsere betydelig mer energi i form av elkraft enn det vi leverer i dag, sier administrerende direktør Tor-Helge Sørensen i Senja Avfall.

- Den mest effektive løsningen for å utnytte restavfall er å produsere oppvarmingsenergi og elkraft. Det sparer elektrisk strøm og fossil energi og er derfor en viktig del av løsningen for fremtiden. I tillegg kommer en betydelig miljøgevinst i form av redusert behov for transport av ikke-gjenvinnbart restavfall, understreker Sørensen.

Fakta, Nytt forbrenningsanlegg Senja Avfall:

  • Omfang: Nytt forbrenningsanlegg med administrasjonsfløy i 6 etasjer, avfallshall og prosesshall
  • Totalt bruksareal: 2600 kvadratmeter
  • Byggherre: Senja Avfall IKS som eies av kommunene Balsfjord, Dyrøy, Målselv, Salangen, Senja og Sørreisa
  • Generalentreprise: Peab Bjørn Bygg
  • Prosessanlegget leveres i egen entreprise
  • Kontraktssum: 118 MNOK eks. mva.
  • Byggestart: November 2022
  • Ferdigstillelse: Mai 2024
  • Sted: Finnfjordbotn, Finnsnes Øst
  • Arkitekt: Trollvegg Arkitektstudio AS og Hinnstein AS
Powered by Labrador CMS