Jobben til kjøretøyet er å flytte ovnsformen fra produksjonshallen til vedlikeholdsverkstedet og tilbake.

Flytter 250 tonn tross magnetiske utfordringer

Hydro Aluminium har satt i drift tiakslet kjøretøy til bruk i et sterkt magnetfelt. 

Publisert Sist oppdatert

Produksjon av aluminium er svært energikrevende. Dette viser seg blant annet i sterke magnetfelt i produksjonshallene (målt i enheten gauss). Hydro Aluminium har nylig tatt i bruk en fjernstyrt, tiakset SPMT (Self-propelled modular transporter) ModulMAX SP-E fra den italienske leverandøren Cometto. 

Magnetfeltet gjør at metall oppfører seg annerledes enn man skulle tro i produksjonsmiljøet.

Cometto er i dag representert av Protruck AS i Danmark og datterselskapet Uniktruck Scandinavia AB i Sverige og Norge.

Magnetfelt

Den tiakslede doningen løfter ikke bare 250 tonn, men gjør det i et magnetfelt med en styrke på 610 gauss. Til sammenligning er jordens magnetfelt er på omtrent 0,5 gauss, mens en liten jernmagnet har et felt på rundt 100 gauss.

Det er på ingen måte en selvfølge at «fjernkontrollen» eller den elektroniske kontrollen skal klare seg i dette spesielle miljøet. I et slikt miljø stopper ikke bare analoge klokker, men for eksempel står en 41 mm åpen fastnøkkel oppreist som ved ren magi.

Det tre meter brede kjøretøyet har som jobb å flytte ovnsformen fra produksjonshallen til vedlikeholdsverkstedet. Der blir formen den utstyrt med nye katoder og foring. Etter dette fraktes det tilbake til produksjonshallen.

Fire pluss seks

SPMT-en har styring på alle hjul og kan fjernstyres.

Kombinasjonen som ble levert til Hydro består av en fireakset modul og en seksakset modul. For å holde maskinen så kort som mulig ble kraftpakken på 372 kW (trinn 5-motorer) og førerhuset montert på toppen av chassiset. Denne utformingen gir sjåføren best mulig sikt under transport. Det vellykkede samarbeidet oppfylte alle kundens krav og ønsker som skulle til for håndteringen på Karmøy.

Hydro Aluminium er blant verdens ledende selskap innen aluminium og fornybar energi. Siden 1905 har Hydro bygget opp et selskap med 31.000 ansatte på mer enn 140 lokasjoner i 40 land.

Powered by Labrador CMS