LYSEPARKEN: Skissen viser planlagt Lyseparken næringsområde i Bjørnafjorden kommune.

Kamp om gigant-batterifabrikk

UTFORDRING: Panasonic, Equinor og Hydro har inngått et strategisk samarbeid for å undersøke mulighetene for en bærekraftig og kostnadseffektiv europeisk batterivirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I kartleggingsarbeidet har partnernes prosjektorganisasjon, Joint Battery Initiative, invitert kommuner og regioner i Norge til å beskrive mulige lokaliseringer. Reaksjoner har ikke latt vente på seg, og to av fremstøtene kommer fra Vestlandet og Trøndelag.

TRØNDELAG: Energi Arena Steinkjer slik prosjektet er tenkt, sett fra vest.

Energi Arena Steinkjer

Steinkjer kommune har døpt sitt forslag «Energi Arena Steinkjer» - et miljøprosjekt for fremtiden. – Dette er et bærekraftig miljøprosjekt på vel 900 mål, sier prosjektleder Jacob Br. Almlid om kommunens alternativ til lokasjon for batterifabrikken Panasonic, Hydro og Equinor ønsker å bygge. Det er tilgang til sjøen, nærhet til Malm industripark og risikofri byggegrunn.

Ordfører Anne Berit Lein vektlegger naturlig nok betydningen av en slik lokalisering for samfunnsutviklingen i Steinkjer, Innherred og Trøndelag. Med Energi Arena Steinkjer leveres et forslag som svarer til alle kravene som er beskrevet i invitasjonen fra de tre eierselskapene, både når det gjelder areal, krafttilførsel, prosess- og kjølevann, transport og havn, rekruttering, jordvern, lokalsamfunn, miljø og bærekraft.

Samtidig mener prosjektleder Almlid at et av de sterkeste kortene Steinkjer har i konkurransen om lokalisering, er gunstig kraftpris og sikkerhet for tilgjengelig kraft. Ifølge konklusjoner NVE har gjort vil forskjellene i kraftprisene mellom Midt-Norge og Sør-Norge være 6-9 øre/kwh i 2030 og 3-4 øre i 2040 i favør av Midt-Norge.

Lyseparken i Bjørnafjorden

Bjørnafjorden kommune er en annen interessent som har gått kraftig ut i kampen om å få den kommende gigantiske batterifabrikken. Kommunen ønsker lokalisering i Lyseparken næringsområde.

Næringsområdet Lyseparken i Bjørnafjorden vil bli åpnet samtidig med ny E-39 mellom Os og Bergen. Ordfører Trine Lindborg peker spesielt på at Lyseparken ligger kun 12-15 minutter fra sentrale knutepunkter som Flesland flyplass, Bergen havn og jernbanen. Videre vil Lyseparken ha et nedslagsfelt for vel 160.000 potensielle arbeidstakere, kort vei til universitet, høyskoler og FOU-klynger. Med dette skapes det grobunn for knoppskyting i hele Bergenregionen, heter det.

At Lyseparken er et unikt område, er både ordfører og fylkesordfører Jon Askeland enige om. I argumentasjonsprosessen er det blant annet laget en solid video som viser muligheter og plassering.

Steinkjer og Bjørnafjorden representerer kun to innspill på lokaliseringshenvendelsene fra innbyderne som vil bygge gigant batterifabrikken.

Powered by Labrador CMS