Illustrasjonsbilde av lovlig hvit klistrelapp, som selvfølgelig gjelder alle typer kjøretøy: Håvard Melby fra Porsgrunn har fått hvit klistrelapp fra Statens vegvesen til å klistre over nasjonalitetsmerket i hvitt og blått (se rød ring). Det er helt lovlig. Nå slutter Vegvesenet å dele ut hvite og grønne klistrelapper, men de som har satt på fra før kan fortsatt ha dem lovlig på. Bare de som Vegvesenet har gitt ut er lovlig å bruke, på grunn av at de har lik refleksjonsevne som resten av skiltet. Egenproduserte hvite klistrelapper er altså ikke lov.

Statens vegvesen avskaffer ordningen med klistrelapper

Fra og med mandag 2. mai 2022, er det ikke lengre mulig å hente klistrelapper som dekker til nasjonalitetsmerket på skiltet.

Publisert Sist oppdatert

Det siste året har det vært en kraftig økning av kunder på Statens vegvesens trafikkstasjoner, som ønsker klistrelapper som dekker til nasjonalitetsmerket på skiltet.

- Dette har trolig sammenheng med innføringen av gebyr for «svarte nasjonalitetsmerker» (flagg på sort bakgrunn), og at flere derfor har behov for å dekke over disse, eller av estetiske grunner ønsker å dekke til det originale nasjonalitetsmerket, skriver Statens vegvesen i en nyhetsmelding.

Ordningen med klistrelapper ble innført i forbindelse med overgangen til skilt med integrerte nasjonalitetsmerker.

- Dagens bruk av klistrelapper har ført til usikkerhet både for bileiere og kontrollmyndighet om hva som faktisk er tillatt. Siden bruk av klistrelappene nå ikke er i samsvar med formålet, avskaffer vi ordningen, skriver Vegvesenet i meldingen.

Hva er lov nå?

De som allerede har hvite/grønne klistrelapper fra Statens vegvesen kan fremdeles bruke disse, men egne hvite/ grønne klistrelapper eller svarte «nasjonalitetsmerker» kan ikke brukes. Grunnen til det er at klistrelappene fra Statens vegvesen har samme farge og refleksjonsevne som skiltplaten, noe de andre ikke har.

Slik ser lappene som vegvesenet har delt ut til å skjule nasjonalitetsmerket på kjennemerket på kjøretøy.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at dersom kjøretøyet skal brukes utenfor Norge må nasjonalitetsmerket være synlig. Det vil si at dersom et kjøretøy har tildekket nasjonalitetsmerke på skiltet både foran og bak, må de enten fjerne tildekkingen – slik at det originale nasjonalitetsmerket synes, eller ha separat nasjonalitetsmerke (gammelt N merke).

Man må kjøpe nytt sett med skilt dersom det ikke er mulig å fjerne det svarte N-merket uten å skade det opprinnelige nasjonalitetsmerket på skiltet. Dersom man har skilt av gammel type (uten integrert nasjonalitetsmerke) må begge skilt byttes om ett blir mistet eller stjålet. Et nytt sett med skilt koster 120 kr.

Straffbart

Alle andre endringer av skilt («svarte nasjonalitetsmerker», egne hvite/grønne klistrelapper osv.) kan bli straffet med gebyr på 3000 kroner.

Statens vegvesens trafikkstasjoner har ikke klistremerker på lager. Det er derfor ikke mulig å hente ut nye til å ha i reserve etter at ordningen er avskaffet.

Powered by Labrador CMS