Illustrasjonsbilde.

Tollvesenet gjør endringer – er du forberedt?

Ny tollovgivning iverksettes 1. januar 2023. Det innebærer endringer i tollhåndteringen ved import og eksport av varer.

Publisert

Det innebærer også nye prosedyrekoder med endring fra en tosifret kode til en firesifret kode. I tillegg innføres det nye koder for transaksjonstyper.

Ny tollov er vedtatt og er inndelt i to ulike lover; tolloven og godstransportloven. Dette vil påvirke tollhåndteringen fremover.

EU har innført en forordning som krever at alle EU-land utveksler opplysninger på samme måte og at tollområdet skal være helt elektronisk innen 2025.

- Det er store fordeler ved å digitalisere tollklareringen slik at dataflyter går uhindret mellom bedriftene og tollvesenet, samt mellom de ulike aktørene i EU-landenes varehandel. Endringene påvirker ikke bare tollmyndighetene, men også alle norske selskap som importerer eller eksporterer varer, og for alle logistikkleverandører som håndterer varer på vegne av sine kunder. Det vil være helt nødvendig at selskapenes tollsystem er tett integrert med bedriftens forretningssystem eller bedriftssystem, sier Ghassan Rassoul, nordisk Product Manager hos Descartes.

Descartes er et stort konsern som blant annet tilbyr programvareløsninger som brukes til strategisk ruteplanlegging, transportoptimalisering, tollstyring, sporing og oppfølging av leveranser.

Ghassan Rassoul peker ut fire nøkkelspørsmål å reflektere over for å avgjøre om en virksomhet er klar for fremtidens tollhåndtering:

  1. Er tollsystemet integrert på riktig nivå? Kontroller integrasjon med ditt eget forretningssystem, relevante tollmyndigheter og eventuelle logistikk- og samarbeidspartnere.
  2. Hvem er ansvarlig for vedlikehold og oppdateringer? Finn ut om ansvaret for ressurser og kompetanse ligger hos dere eller en ekstern part.
  3. Har vi fjerntilgang? Å ha tilgang til tollsystemet fra felten er en stor fordel ettersom transportene skjer på veier, havner og flyplasser.
  4. Sikrer tollsystemet vårt juridisk samsvar? Sørg for at systemet alltid er oppdatert med de nyeste tollsatsene, reglene og kravene.
Powered by Labrador CMS