Knut Steinar Nordås er styreleder i Kranutleiernes Landsforening.
Knut Steinar Nordås er styreleder i Kranutleiernes Landsforening.

50 år med mobilkraner

Kranutleiernes Landsforening feiret sitt 50-årsjubileum nå i helgen. Bransjeforeningen for mobilkranselskapene teller i dag 56 medlemmer.

Publisert Sist oppdatert

Foreningen hadde lørdag 12. november jubileumsmiddag på Ekebergrestauranten i Oslo med 100 gjester til stede. Innkvarteringen skjedde på Royal Christiania som har stor symbolverdi for foreningen. Dette er fortsettelsen av gamle Hotell Viking hvor foreningen ble stiftet for 50 år siden.

Knut Steinar Nordås er styreleder i Kranutleiernes Landsforening. Han sier til AT.no at det særlig er en sak som foreningen har arbeidet intenst med lenge, nemlig norske akseltrykkbestemmelser. Norske veimyndigheter er mye mer restriktive på dette punktet enn det man finner i de fleste land. Man har slitt med regelverket siden større mobilkraner kom med 12 tonns akseltrykk for 25 år siden. Ofte må man kjøre lange omveier for å komme frem. – På en veistrekning kan tunge vogntog kan kjøre i et stort antall, mens det kanskje går ei mobilkran i uka. Selv om mobilkranene er store og tunge, er det ikke de som sliter på veiene, sier han.

Foreningens arbeid har hjulpet noe. Nå får man kjøre flere veistrekninger enn før, forutsatt at man har eskorte av folk fra Statens vegvesen.

Andre viktige saker foreningen jobber med for tiden er bruk av personkurv i kran, oppdatering av kontraktsbestemmelser for bruk av kran og arbeid i den europeiske overbygningen Esta for å komme frem til felles europeisk kranførerbevis.

Sammenslutninger i kranbransjen har redusert antall medlemsbedrifter, men disse har flere mobilkraner enn før. I 1988 hadde foreningen 98 medlemmer mot i dag 56, men disse disponerer ca. 550 mobilkraner, hvorav de største har kapasitet til å løfte 750 tonn.

I tillegg til Nordås består styret i Kranutleierenes Landsforening i jubileumsåret av Elisabeth Myklebust, Jan Ove Melheim og Kenneth Pedersen med Kristian Lode som varamedlem. Forretningsfører er Kristian Hersløv.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS