VOKST: Gruskalle med 10 tonn lastekapasitet og den nye A60H med 55 tonn lastekapasitet sammen under showet i Braås i Sverige. Den første og den hittil siste av Volvos rammestyrte dumpere.
VOKST: Gruskalle med 10 tonn lastekapasitet og den nye A60H med 55 tonn lastekapasitet sammen under showet i Braås i Sverige. Den første og den hittil siste av Volvos rammestyrte dumpere.

Storfeiring av 50-åring

BRAÅS (AT.no): Volvos rammestyrte dumper feires med storinnrykk til dumperfabrikken i Braås denne uken. 

Publisert Sist oppdatert

Den norske delegasjonen på godt over 100 deltakere var på fabrikken i de svenske skogene tirsdag sammen med tilreisende fra en rekke andre land. Totalt var det rundt 260 deltakere på maskinshow og hyllest av verdens første rammestyrte dumper som nå altså runder 50 år. Senere i uken kommer nye storinnrykk fra andre land i og utenfor Europa.

73.000 dumpere

Ved dumperfabrikken i Sverige er det blitt produsert 72.990 dumpere, og hadde man satt dem etter hverandre ville de fylt opp veien fra Braås sør i Sverige, over brua til Danmark og ned til Hannover i Tyskland. Med rammestyrte dumpere!

Gruskalle, eller Gravel Charlie, ble den første Volvo-dumperen (DR 631) døpt til. Maskinen hadde lastekapasitet på 10 tonn eller 6,5 kubikkmeter. Maskinen kom i 1966 i serieproduksjon, og den dag i dag bygges maskinene etter samme konsept med allhjulsdrift, differensialsperre og rammestyring for fremkommelighet. 

I 1967 kom en ny modell med boggi og seks hjul. Dette ble første eksportmaskin. I 1979 kom dumperne med helautomatisk planetgirkasse, bedre motor og bedre fjæringer. Maskinen kunne kjøres i 50 km/t, nesten dobbelt så fort som de utgående maskinene.

Førerkomfort i fokus

D-generasjonen med A25, A30, A35 og A40 kom i 2000. Her var førerkomfort satt spesielt i fokus, og dette var i prinsippet grunnstammen for også dagens maskiner. Servicevennlighet var også noe Volvo vektla høyt i utviklingen. 

2007 ble året for lanseringen av hydraulisk fullfjæring på A35EFS og A40EFS. Dette ga førerkomforten et nytt løft. 

Nå er det G-serien som gjelder med ett tonn mer lastekapasitet, bakkeassistent og redusert drivstofforbruk. 

Og på Bauma i år ble kjempen A60H med 55 tonn lastekapasitet lansert. Denne maskinen settes i produksjon i november og kan leveres til kunder fra starten neste år. 

 

Powered by Labrador CMS