Bygg- og anlegg trenger sårt påfyll av unge mennesker.
Bygg- og anlegg trenger sårt påfyll av unge mennesker.

Trenger 6000 nye fagarbeidere hvert år

Men altfor få søker yrkesfag. Det vil NHO og Veidekke gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Det kan virke som anleggbransjen er et usikkert kort å satse på for ungdommen. Det skrives om permisjoner og at norske entreprenører taper mot de utenlandske.

Trenger 50.000 ekstra

Men ifølge Statistisk sentralbyrå vil det de neste 15 årene være et enormt behov for fagutdannede innen bygg og anlegg. Fra et nivå på rundt 140.000 fagarbeidere i dag, vil behovet stige opp mot 190.000 i 2030. Med naturlig avgang vil dette gi et behov for ca. 6000 nye fagarbeidere hvert eneste år.

I forbindelse med søknadsfristen til videregående opplæring, har Opinion gjennomført en undersøkelse for Veidekke blant foreldre med barn på ungdomstrinnet. Her kommer det blant annet frem at mange foreldre synes de har for lite informasjon.

- Vi vet at foreldre er den viktigste sparringspartneren for barna. Da er det bekymringsfullt at så mange synes de mangler informasjon.  Dette kan i verste fall gå utover søkertallene til yrkesfag. Foreldre som mener yrkesfaglig utdanning ikke passer for barna deres, mangler ofte kunnskap om de mulighetene yrkesfag gir, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke.

- Trygg fremtid med muligheter

- Velger du yrkesfaglig retning velger du ikke bare en trygg fremtid, du velger deg en fremtid med mange muligheter. I tillegg til sikker jobb er også betingelsene gode for fagarbeidere i bygg og anlegg. Våre fagarbeidere har en inntekt på minst en halv million, og slipper nedbetaling av dyre studielån. Undersøkelsen vår viser også at en av fire foreldre ikke er klar over at alle studieretningene innen yrkesfaglig opplæring gir mulighet til studiespesialisering i etterkant. Dette er viktig informasjon som alle foreldre bør være klar over, fortsetter Giske.

Yrkesfag har endret seg

NHO er en av mange aktører som jobber for at flere skal få øynene opp for yrkesfag. Administrerende direktør Kristin Skogen Lund mener at foreldre kanskje ikke er klar over at yrkesfag har endret seg mye siden foreldregenerasjonen var unge.

- Yrkesfag er i en rivende utvikling. Jeg håper foreldre vil sette seg godt inn i hva yrkesfag innebærer og hvilke muligheter yrkesfag gir. På det måten kan de hjelpe barna sine med å ta et klokt valg, sier Skogen Lund.

Veidekke trenger mange unge, dyktige fagarbeidere i fremtiden:

- Vår bransje er avhengig av kompetent og lokal arbeidskraft. Vi skal bygge landet, og vi skal gjøre det med våre egne fast ansatte fagarbeidere. Derfor ønsker vi at norsk ungdom søker seg til bygg- og anleggsnæringen, avslutter Veidekkes konsernsjef Arne Giske. 

Powered by Labrador CMS