ABS-feil på vogntogfører til livsfarlige situasjoner.
ABS-feil på vogntogfører til livsfarlige situasjoner.

Tusenvis av norske «drapstilhengere»

Statistikk fra Statens vegvesen viser at mellom 2500 og 2700 tilhengere hvert år får mangel eller merknad på ABS-bremsesystemet ved kjøretøykontroll på tunge kjøretøy.

Publisert Sist oppdatert

Tallene er for kjøretøy med tillatt totalvekt over 7500 kg, og stammer både fra periodiske kjøretøykontroller (PKK) og utekontroller. De fleste av disse kjøretøyene er dermed norske, siden utenlandsregistrerte tilhengere ikke blir kalt inn til PKK av norske myndigheter. Det faktiske antallet er dermed større enn tabellen under viser.

Dødbringende kombinasjon

Ved kjøring med tom/lett lastet tilhenger med ABS som ikke virker på underlag med lav friksjon er resultatet potensielt dødelig! Videoen over er hentet fra en bremsetest i NAF-regi.

Kilde: Statens vegvesen
Kilde: Statens vegvesen

I tillegg til at hjulene på tilhengeren låser seg slik at den sklir ut til siden, vil også styrbare aksler på semitilhengere kunne settes ut av spill siden hastighetssignalene som skal låse den styrbare akselen kommer fra ABS-sensorene.

Tallenes tale

Her er tallene fra Statens vegvesen som viser kjøretøy registrert med mangler eller merknad på ABS på tilhenger 2011-2015: