Liebherr har benyttet ferien til å lansere sin nye 250-tonns mobilkran, den sterkeste i klassen på 5-aksler, hevdes det.
Liebherr har benyttet ferien til å lansere sin nye 250-tonns mobilkran, den sterkeste i klassen på 5-aksler, hevdes det.

Ny 250-tonner med fem aksler

– Dette var en storveis introduksjon av en kran vi venter oss mye av, sier den norske Liebherr-importøren.

Publisert Sist oppdatert

Sommertid er lanseringstid for kranprodusenter i Europa. I løpet av to dager hadde tyske Liebherr 4000 besøkende tilstede på verdenslanseringen av LTM 1250-5.1 i Ehingen i juni.

Selvfølgelig var den norske Liebherr-importøren, Ingeniør Hans P- Øen AS, til stede.

– Vi var på plass med et 25-talls nordmenn, og følger opp med ytterligere 30 mann til kundevisningen i september, sier Per Holm.

– Dette var en storveis introduksjon av en kran vi venter oss mye av.

Tre hovedpunkter

Kort beskrevet er nøkkelpunktene hos den nye Liebherr-kranen følgende:

  • Kranen er bygd med fem aksler
  • Vekten er under 60 tonn
  • Kranen drives av kun en motor

Liebherr presiserer at kranen er den kraftigste mobilkranen på fem aksler som er presentert i markedet. LTM 1250-5.1 er forøvrige den tredje kranmodellen Liebherr presenterer i sitt innovative en-motorkonsept. De to forgjenerne er en 300-tonner og 160-tonner, og etter gode tilbakemeldinger har Liebherr fulgt opp en-motorkonspetet nok en gang.

Foldbar og fast jib

250-tonneren er utstyrt med en multifunksjonell foldbar jib, alternativt en 50 meter lang fast jib. Naturlig nok benytter Liebherr sine førervennlige styre- og reguleringssystemer VarioBase for sikkerhet og ECOmode for drivstoffsparing. Med en-motorløsningen har Liebherr kommet et langt stykke på vei på begge områder.

Liebherr opplyser at løftekapasiteteten er økt 15-20% i forhold til forgjengeren selv om bomlengden på 60 meter er beholdt. Med jib-forlengeren er krokhøyden økt med 9 meter og er nå på 110 meter.

Dette betyr at man med jib kan utføre løft fra trange områder over en enorm radius over høye bygninger. Jiben kan reguleres mellom 0-45 grader.

Egen Liebherr-motor

Kranen er utstyrt med Liebherrs egen motor på 400 kW (544 hk) med et dreiemoment på 2516 Nm. Den oppfyller utslippskravene til Steg IV/Tier 4f.

Kraften dirigeres til kranens aksler med ZF-AS-Tronic 12-trinns girboks. Et to-trinns reguleringsgir gir operatøren mulighet for å operere kranen i sneglefart for finmanøvrering. Bremsene er som på alle Liebherrs LTM-modeller luftopererte skivebremser.