Dag Bråthen (t.v.), Hesselberg Maskin AS, og daglig leder i Hallingmast AS, Stein Erik Livgård, står støtt på de brede beltene.

Husker du: Bredbeint Komatsu på stolpereising

Husker du saken om Komatsu-en med 1,4 meter brede belter i Anlegg&Transport nummer 8, 2011? Den er skrevet av Hans Fossum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Komatsu-graveren Komatsu PC160-8 leveres standard med 600 mm belteplater. Det blir for kleint for Hallingmast AS som har kjøpt én med 1,4 m brede belteplater. Nå er den bredbeinte 21-tonneren i gang med stolpereising på Andøya i Nordland.

Der holder Hallingmast AS fra Nesbyen på å reise en 2,5 mil lang høyspentlinje for Andøya Energi. Siden Andøya har et av landets største myrareal (263 km2), er det vesentlig at maskiner og mannskap holder seg «flytende». Og så langt har den bredbeinte Komatsu-graveren demonstrert glimrende flyteevne.

Spesialutstyr

21-tonneren PC160LGP-8 (LPG: Low Ground Pressure) med 121 hk (90 kW) under panseret, er bygget ved Komatsu-fabrikken i England og er levert med langt og bredere understell enn standardutgaven på 19,7-tonn. Hallingsmast-maskinen er også utstyrt med lang stikke på 2,9 m.

Den, sammen med standardbommen, gir maskinen en gravedybde på 6,02 meter. Til graving benyttes ei 300 liter skuffe som Hallingmast selv har konstruert. Til stolpereisingen benyttes GrabJohns spesialskuffe for stolpereising.

Presses ned i myra

Hver mast i den nye kraftlinjen på Andøya/Risøyhamn består av to stolper med diameter på 50-60 cm. Etter graving presses kumringer med diameter på 1,4-1,6 meter nedover i myra. Hvor langt ned avhenger av myrdybden, men ifølge daglig leder og eier av Hallingmast AS, Stein Erik Livgård, vil forankringsdybden ligge på 3-4 meter. Etter at den bredbeinte Komatsu’n og GrabJohn-skuffa har plassert stolpene ned i hullet, pakkes stolpene fast med pukk.

Den nye kraftlinjen på Andøya skal stå ferdig til våren neste år.

Norge og Sverige

Hallingmast AS er en entreprenørbedrift med spesialkompetanse på riving, bygging og vedlikehold av kraftlinjer. Firmaet ble etablert i 1984, og arbeidsstokken på 13 består av maskinførere, høyspentmontører, skytebaser og mekanikere.

Hallingene driver på året rundt og utfører oppdrag over hele Norge og i Sverige. Firmaets største kunder er linjeeiere av sentral- og regionalnett som for eksempel Statnett SF, Lyse Nett, Skagerak Nett, E-CO Vannkraft og Hallingdal Kraftnett.

Spesialbygde maskiner

Oppdragene til Hallingmast foregår for det meste i veiløst og vanskelig terreng. Derfor består maskinparken av spesialbygde belte- og hjulmaskiner som tar seg frem der andre må gi opp. Maskinene er dessuten konstruert for skånsom ferdsel (lavt marktrykk) i terrenget.

I maskinparken inngår blant annet tre spesialbygde gravemaskiner og fem lassbærere. Spesialmaskinene har kraner (Palfinger) med kapasitet fra 20-72 t/m og høydekapasitet på 24-40 meter. Kranene er utstyrt med mannskapskurver til løft av utstyr og montører.

Den siste anskaffelsen før den bredbeinte Komatsu’n, var en kanadiskprodusert Prinoth GT 3000 beltedumper på 12 tonn, levert av Trygve Owren AS på Vingrom. Den er også på plass på Andøya, utstyrt med to kraner for løft av utstyr og mannskap. 12-tonneren med Cat-motor 275 hk som fullastet veier 29 tonn, flyter også godt på sine 1,10 m brede belteplater.

Powered by Labrador CMS