Vurderer å trekke Danmark ut av PostNord

Flere danske partier tar til orde for å skrote samarbeidet med Sverige om PostNord.

Publisert

PostNord er en sammenslåing av det danske og det svenske postvesenet, der Danmark eier 40 prosent og Sverige 60 prosent.

Som følge av fallende brevvolumer har økonomien i selskapet vært elendig, og En hemmelig og til nå ukjent rapport, som ble bestilt av den svenske regjeringen og som Dagens Nyheter har fått tilgang til, viser at selskapet risikerer å gå konkurs om ikke staten griper inn.

Nå åpner danske politikere for å trekke landet ut av selskapet, skriver Jyllands-Posten.

- Tiden har løpt fra det overstatlige samarbeidet. Den posten som er i Danmark, må vi håndtere internt i Danmark, sier Hans Kristian Skibby i Dansk Folkeparti, som er det nest største opposisjonspartiet i Folketinget.

Skal utrede konsekvensene

Transportministeriet, som tilsvarer det norske samferdselsdepartementet, skal ifølge Jyllands-Posten innen utgangen av mars utrede konsekvensene av å trekke Danmark ut av PostNord, både økonomisk og for de ansatte.

Venstre, som er det største opposisjonspartiet, har tidligere advart mot en slik splittelse, men har endret kurs.

- Overordnet er jeg ikke sikker på at den nåværende konstruksjonen er den beste for fremtiden, sier Kristian Pihl Lorentzen i partiet. Han tror at digitaliseringen i Sverige vil tilta i styrke, og dermed presse PostNords økonomi, noe som igjen vil gå utover den danske statskassen.

Også flere danske partier er «på glid» i saken, blant annet Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det er Socialdemokratene som har regjeringsmakten i Danmark, og transportminister Benny Engelbrecht ønsker ikke å kommentere en mulig skilsmisse foreløpig.

- Berører ikke Norge

I Norge driver PostNord ren logistikkvirksomhet der brevlevering ikke er den del av driften. De økonomiske problemene skal ikke ha konsekvenser for den norske driften.

- Saken vedrører således ikke PostNord i Norge, som primært driver med logistikk og netthandel, skriver PostNord Norges kommunikasjonsdirektør Ole A. Hagen i en epost til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS