NYMASKINEN: Den nye Wille 475 var på plass ved inngangen til hovedbygget hos Stave Maskin AS på Bryn fredag morgen.
NYMASKINEN: Den nye Wille 475 var på plass ved inngangen til hovedbygget hos Stave Maskin AS på Bryn fredag morgen.

Wille 475 på plass hos Stave

Nye Wille 475 ble den første hjullasteren fra finske Vilakone Oy som ankom den nye importøren Sigurd Stave AS. Fredag morgen 23. oktober sto maskinen klar inne på anlegget på Bryn i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

- Nå er alt duket for å komme i gang med demonstrasjon og lansering, sier daglig leder Geir Mellum.

Avløser Wille 465

Nymaskinen Wille 475 er i Vilakones 400-serie hvor den avløser forgjengeren Wille 465. Maskinen er utstyrt med en 75 hesters Kohler 4-sylindret Steg 5 turboladet motor på 55,4 kW (74,3 hk) v/2300 o/min.

Tekniske data

  • Maskinen har en kjørehastighet fra 0-40 km/t.
  • Vekten er på 3550 kg, hvorav fremakselvekten er på 1640 kg og bakakselvekten på 1910 kg.
  • Maskinen har helhydraulisk rammestyring, og en svingvinkel på +/- 40 grader.
  • Wille varsler for øvrig at det kommer nye oppgraderte 400-seriemaskiner i tur og orden.

Willes gamle løsning med motordeksel som kan trekkes rett bakover og derved frigjør motoren på begge sider for kontroll, service og etterfylling av væsker, er beholdt. Dette til tross, konstruktører og designere har hevdet ambisjonene når det gjelder design på hele maskinen.

Førsteinntrykket av nykommeren, er at den fremstår som et frisk pust med lekkert design. Markeringen med en stor W (for Wille) på døra til hytta faller godt inn i totalbildet og forsterker inntrykket.

En annen og meget viktig tilpasning konstruksjonsmessig, er at hjullasteren har fått lenger hjulavstand. Effekten er at føreren har fått en maskin som er blitt mer komfortabel å kjøre, hevder produsenten.

Ny hytte

Det som ved første øyekast tiltrekker seg størst oppmerksomhet hos nykommeren 475, er ny design på panoramahytta.

Den har fått fremtidens preg over seg. Front- og bakrute er buet, dashbordet er ytterligere senket og sikten er blitt enda bedre enn tidligere.

Videre har hytta interiørmessig fått en ny 7 tommers skjerm. Mange velger en ren «touch-skjerm», men Vilakone har valgt å bruke hjul for alle styringer. Årsaken er at fett eller grus på førerfingre vil skrape- eller ripe opp skjermen og derved gi dårligere sikt.

Maskinen har elektronisk styrt hydrostat, og med «soft-drive» kan det forhåndsinnstilles tre forskjellige programmer tilpasset forskjellige førere og deres kjørestil.

Samtidig legges også alle programmer for styring av redskap og funksjoner inn. Maskinen har også cruise-kontroll, og man kan trygt si den er et eksempel hvordan man går fra den analoge verdenen og inn i den digitale.

Powered by Labrador CMS