ABB og Nasta samarbeider om elektrifisering av anleggsmaskiner. Dette er en ombygget Hitachi til Nasta Zeron ZE 210LC.

ABB leverer elektrifisering av anleggsmaskiner

ABB og Nasta samarbeider om elektrifisering av større anleggsmaskiner.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

ABB leverer elektrisk utstyr for konvertering av fossildrevne anleggsmaskiner til Nasta. Hitachi-importøren har tatt en proaktiv rolle i redesign av maskiner, fra diesel- til elektrisk drift.

Nasta bygger om Hitachi gravemaskiner til elektrisk drift, både med og uten batteri. Til dette benyttes ABB-motorer og frekvensomformere.

- Dette er nok et eksempel på hvordan ABB-teknologi bidrar til elektrifisering og nullutslipp, og dermed grønt skifte og økt bærekraft, sier Lars Fredrik Mathiesen, leder for ABB Motion i Norge.

- De innovative løsningene som Nasta leverer, baner veien for utslippsfrie bygg- og anleggsplasser.

Batteri erstatter motvekt

Et eksempel er gravemaskinen Zeron ZE210. Med maskinvekt på 24 tonn er den utrustet med motor på 128 kW/172 hk og batteri på 300 kWh.

Det gir en typisk driftstid på seks timer på ren batteridrift. Basert på et gjennomsnittlig årsforbruk av diesel på 18.000 liter, betyr elektrifisering et utslippskutt på 48 tonn CO₂ årlig. (Nasta oppgir gjennomsnittlig dieselforbruk for 24 tonns gravemaskin til tolv liter per time, Enova oppgir 1500 timer som typisk årsgjennomsnitt for tyngre anleggsmaskiner).

Det fossile drivverket er da byttet ut med en elektrisk løsning som driver både hydraulikk og fremdrift av maskinen. Batteriet erstatter konvensjonell motvekt.

Foruten klima- og miljøgevinster, er dette de viktigste fordelene med elektrifisering av anleggsmaskiner:

  • Lavere energiforbruk, el-motor er tre ganger så energieffektiv som dieselmotor
  • Forventet lavere vedlikeholdskostnad for elektrisk drivsystem
  • Maskinførere opplever bedre respons fra maskinen
Powered by Labrador CMS